O cooperare eficientă între autorităţile judiciare facilitează extrădarea inculpaţilor şi transmite un mesaj clar organizaţiilor criminale, a afirmat procurorul general al PÎCCJ, Alex Florenţa, după întâlnirea de lucru cu procurorul general al Republicii Federative Brazilia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada 8-12 aprilie 2024, Alex Florenţa, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a făcut parte dintr-o delegaţie care a făcut o vizită de lucru în Republica Federativă Brazilia, având ca obiectiv intensificarea cooperării bilaterale între autorităţile judiciare din cele două state, cu accent pe combaterea criminalităţii organizate transnaţionale.

În marja acestui eveniment, membrii delegaţiei au avut întrevederi de lucru cu omologii lor, context în care procurorul general Alex Florenţa a avut întâlniri cu procurorul general al statului Sao Paolo,  Inês Maria dos Santos Coimbra, şi cu procurorul general al Republicii Federative Brazilia,Paulo Gustavo Gonet Branco.

Cu ocazia întâlnirii bilaterale cu procurorul general al Republicii Federative Brazilia, au fost abordate teme precum necesitatea combaterii eficiente a criminalităţii organizate transnaţionale, specificul activităţilor infracţionale organizate care afectează cele două state şi indiciile constatate în ultimii ani la nivelul instituţiilor de aplicare a legii privind iniţierea unor contacte între grupări infracţionale din România şi Brazilia, precum şi necesitatea unei abordări pro-active a acestor provocări.

În cadrul întâlnirii bilaterale s-a convenit implementarea unui canal de comunicare direct între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General al Republicii Federative Brazilia, care să permită o cooperare judiciară mult mai rapidă între autorităţile judiciare din cele două state, precum şi un schimb rapid de informaţii şi expertiză în domeniile de interes comun.

Demersul se înscrie în strategia generală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de implementare a unor canale de comunicare directă şi semnării unor memorandumuri de înţelegere cu autorităţile judiciare din diferite jurisdicţii, care să permită o cooperare judiciară mai rapidă şi mai eficientă, în contextul globalizării activităţilor infracţionale.

„În lumea interconectată de astăzi, criminalitatea organizată transnaţională reprezintă cea mai severă ameninţare la adresa securităţii şi stabilităţii globale. Organizaţiile criminale nu cunosc graniţe, exploatând adeseori diferenţele dintre sistemele juridice naţionale pentru a se sustrage răspunderii penale. Traficul de droguri, traficul de persoane, infracţionalitatea cibernetică sunt doar câteva exemple de activităţi criminale care depăşesc graniţele naţionale si reprezintă provocări semnificative pentru instituţiile de aplicare a legii”, a afirmat oficialul român.

El a precizat că, în acest context global, dominat de provocări dintre cele mai diverse, instituţiile de aplicare a legii şi sistemele judiciare se văd adeseori constrânse de frontierele naţionale şi cadrele juridice diferite de la un stat la altul, aspect care creează provocări semnificative în investigarea şi urmărirea penală a activităţilor criminale transnaţionale.

”De aceea, lupta împotriva crimei organizate transnaţionale necesită o abordare coordonată şi coerentă la scară globală. Un sistem solid de cooperare judiciară internaţională permite instituţiilor de aplicare a legii să împărtăşească rapid informaţii, resurse şi expertiză în timp real. În plus, o cooperare eficientă între autorităţile judiciare facilitează extrădarea inculpaţilor, acest demers având menirea de a transmite un mesaj clar organizaţiilor criminale că nu există adăposturi sigure pentru activităţile lor ilicite”, a subliniat Alex Florenţa.

De asemenea, procurorul general Alex Florenţa a participat şi la întrevederea cu Secretarul General pentru Politica Naţională a Drogurilor, Marta Rodriguez de Assis Machado, ocazie cu care au fost analizate diferitele abordări legate de politica combaterii traficului şi consumului de droguri.

Din delegaţia română au făcut parte, alături de procurorul general Alex Florenţa, ministrul Justiţiei, Alina-Ştefania Gorghiu, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Alina Corbu, secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei, Cătălin Oţel, ambasadoarea României în Republica Federativă Brazilia, E.S. Monica Ştirbu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Întrevedere de lucru cu procurorul general al Republicii Federative Brazilia, domnul Paulo Gustavo Gonet Branco

 

 

 

 

 

Întrevedere de lucru cu procurorul general al statului Sao Paolo, doamna Inês Maria dos Santos Coimbra

 

  • Declaraţie Alex Florenţa, procurorul general al PÎCCJ: „O cooperare eficientă între autorităţile judiciare facilitează extrădarea inculpaţilor, acest demers având menirea de a transmite un mesaj clar organizaţiilor criminale că nu există adăposturi sigure pentru activităţile lor ilicite

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.