Prima compensaţie financiară sub forma unui voucher a fost acordată, miercuri, victimei unei infracţiuni, fiind vorba despre o persoană a cărei solicitare a fost aprobată de Tribunalul Iaşi. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis că, astfel, statul român ”îşi onorează o datorie mare” către victimele infracţiunilor.
”Ministerul Justiţiei, prin Unitatea privind Protecţia Victimelor, a procedat în premieră la punerea în aplicare a hotărârii instanţei de judecată privind activarea mecanismului privind acordarea de compensanţii financiare pentru victima unei infracţiuni de agresiune sexuală potrivit dispoziţiilor prevăzute în Metodologia de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii aprobată de Guvernul României prin Hotărârea nr. 541 din 8 iunie 2023”, arată Ministerul Justiţiei, miercuri, într-un comunicat de presă.
Comisia pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor din cadrul Tribunalului Iaşi a admis, în 17 iulie, cererea formulată de victima unei infracţiuni prevăzute la art. 21 din Legea nr. 211/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi a acordat acesteia un voucher în valoare de 18.000 lei. Hotărârea a rămas definitivă prin necontestare, în 8 august.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Conform sursei citate, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a înregistrat în ROARMIS această hotărâre judecătorească având ca obiect acordare unui avans din compensaţia pentru victimă.
Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente de tipul: hrană, cazare, transport, medicamente.
Sumele pentru acordarea compensaţiilor financiare provin din bugetul Ministerului Justiţiei, inclusiv din procentul alocat instituţiei din activele confiscate în procese penale, sume colectate de ANABI şi distribuite anual prin intermediul Mecanismului Naţional de Susţinere a Prevenirii Criminalităţii.
Procedura de obţinere a voucherelor destinate victimelor infracţiunilor grave implică transmiterea unei cereri de acordare a unui avans din compensaţia financiară către Comisia pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor prevăzută de Legea nr. 211/2004 de la nivelul Tribunalului de domiciliu al victimei şi îndeplinirea condiţiilor legale prevăzute de Legea nr. 211/2004, Legea nr. 318/2015 şi HG nr. 541/2023.
Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară, organizaţie non-guvernamentală înrolată în mecanismul operaţional, a realizat documentaţia şi a sprijinit victima în demersurile întreprinse.
Detalii despre obţinerea voucherelor sunt disponibile aici.
”Statul român îşi onorează o datorie mare către victimele infracţiunilor! A intrat în funcţiune mecanismul de acordare a voucherelor pentru victime, un instrument absolut necesar pentru a le asigura o viaţă normală. Primul voucher a ajuns astăzi în mâinile victimei unei infracţiuni de agresiune sexuală. Este vorba despre o sumă de 18.000 lei care va putea fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente de tipul: hrană, cazare, transport, medicamente”, a arătat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.