Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Viorel Gabriel Teliceanu, consideră că cei mai mulţi dintre cei care comit furturi din locuinţe o fac din lipsa educaţiei primite în familie, nu pentru că nu ar avea ce să mănânce. Specialiştii spun că cel mai bun mod pentru protejarea unui imobil îl reprezintă sistemele de securitate, costul pentru unul dintre cele mai simple plecând de la câteva sute de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

IPJ Constanţa şi Universitatea Ovidius au organizat, joi, un seminar pentru prevenirea furturilor din locuinţe şi societăţi comerciale, evenimentul având loc la campusul instituţiei de învăţământ

Cu acest prilej, prim-procurorul a afirmat că nu există un portret-robot cel puţin după vârstă al celor care comit astfel de infracţiuni, el precizând că lipsa educaţiei în familie este cea care îi împinge pe aceştia să dea spargeri şi nu faptul că nu ar avea efectiv ce să mănânce.

“Nu avem un portret-robot, cel puţin după vârstă, al celor care săvârşesc infracţiuni. Au diverse vârste persoanele care săvârşesc aceste infracţiuni, de la 14 ani şi sub 14 ani, că avem mulţi astfel de tineri. Poate nu este o observaţie foarte statistică, dar am observat că sunt foarte mulţi autori care au săvârşit astfel de infracţiuni nu neapărat pentru că nu au ce mânca efectiv, ci sunt şi mulţi autori care săvârşesc astfel de infracţiuni, cel puţin din perspectiva mea, din cauza lipsei de educaţie în familie. Mi se pare că educaţia în familie reprezintă unul dintre elemente cele mai importante în prevenirea unor astfel de infracţiuni”, a explicat Viorel Gabriel Teliceanu.

El a afirmat că au fost persoane care dădeau spargeri doar la persoane înstărite şi furau bunuri, bani şi bijuterii de cel puţin cinci mii de euro de la fiecare imobil pe care îl atacau.

“Nu poţi să ajungi la concluzia că nu le ajungea de mâncare când dai o singură spargere şi obţii cinci mii de euro. Nu erau neapărat conduşi de acest sentiment al foamei, de aici mă duc la concluzia că e o problemă de carenţă în educaţie”, a spus prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

De asemenea, a întâlnit şi autori de furturi de peste 50 de ani, care erau hoţi de meserie, cu un cazier întins pe şapte pagini. El a menţionat că printre cei mai periculoşi autori de astfel de infracţiuni sunt consumatorii de etnobotanice deoarece aceştia devin şi agresivi şi atacă proprietarii, ei fiind încadraţi apoi la infracţiunea de tâlhărie, nu la cea de furt.

Viorel Gabriel Teliceanu a menţionat că mai sunt şi autori de furturi care filează victimele cu ceva timp înainte de a da lovitura pentru că nu doresc să aiba parte de surprize şi să dea peste proprietari, iar în aceste cazuri ajutorul poate veni din partea vecinilor.

“Am avut situaţii de genul ăsta. Mergeau cu câteva zile înainte, verificau, alegeau casele unor persoane mai înstărite, vedeau şi ce maşini au la poartă, urmăreau dacă sunte acasă respectivele persoane. Am avut situaţii când vecina a văzut ceva deranj, a venit un echipaj de poliţie, i-au văzut tocmai când încercau să fugă, i-au urmărit, au tras cu pistolul după ei, i-au urmărit, pe unii i-au prins în Parcul Tăbăcărie, pe ceilalţi i-au prins la alte furturi”, a explicat Viorel Gabriel Teliceanu.

Întrebat dacă este recomandat ca oamenii să cumpere arme pentru autoapărare pentru a le folosi atunci când sunt atacaţi de hoţi, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa a spus că această iniţiativă este la latitudinea fiecărui cetăţean. “O armă este o responsabilite, nu doar un drept”, a avertizat Teliceanu.

La rândul său, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, prezent la acest seminar, a afirmat că cea mai bună soluţie pentru protejarea unei locuinţe o reprezintă sistemele de securitate.

“Am avut armă pentru autoapărare, dar am renunţat la ea. Am preferat un sistem de securitate la o firmă de specialitate. Să nu dăm acest semnal, de preferat sunt sistemele pentru protejarea locuinţei”, a spus Făgădău.

Reprezentantul Agenţiei Române pentru Tehnica de Securitate, Cristian Petrea, care a participat la seminar, a declarat că, deşi mulţi cred că sistemele de securitate reprezintă o dotare scumpă, nu este aşa.

“Valoarea cea mai importantă este viaţa omului, trebuie să evităm să ne trezim cu infractorul în casă. Pentru mulţi sistemele de securitate reprezintă o dotare scumpă şi neaccesibilă,  dar nu este aşa. Dacă discutăm de costuri, un sistem de securitate minim pleacă de la câteva sute de lei pentru o locuinţă. Vorbim de protejarea intrării, avem o singură intrare în casă, vorbim de o sirenă, o centrală, o tastatură şi un sezon de mişcare, componenta minimă a unui sistem. Costă jumătate din salariul minim pe economie, cam 600 de lei”, a precizat  Cristian Petrea.

Seminarul de la Universitatea Ovidius a făcut parte din campania naţională "Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.