Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Traian Briciu, afirmă, într-un mesaj de Ziua Justiţiei, că păstrarea unităţii şi a coerenţei "ne va ajuta să mergem mai departe" şi că lipsa de prejudecată trebuie să îi caracterizeze pe toţi din acest domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Ziua Justiţiei este aniversată în prima duminică din luna iulie. O jumătate de an a trecut, o jumătate vine. Este, dincolo de alte considerente, un mesaj de echilibru în sine. Aşa cum trebuie să fie tot ceea ce ţine de justiţie. Uşor de spus, greu de înfăptuit! Potrivit World Justice Forum 2022, în fiecare an, peste 1 miliard de oameni se confruntă cu o problemă gravă de justiţie. Până la 70% dintre aceste probleme rămân nerezolvate sau sunt rezolvate incorect. Unele evenimente globale, precum crizele recente produc un efect de exacerbare a acestor tendinţe, inclusiv creşterea autoritarismului şi alterarea spaţiului civic”, se arată în mesajul transmis, duminică, de preşedintele UNBR, Traian Briciu.
 
Traian Briciu s-a referit şi la perioada de pandemie când avocaţilor le-a fost cel mai greu, ei fiind în contact direct cu cetăţenii în vremuri obişnuite.
 
"Ultimii ani au forţat producerea unor schimbări neaşteptate în sistemul de justiţie. Cu toţii a trebuit să ne adaptăm din mers, şi poate că avocaţii au întâlnit provocări mai serioase, fiind în contact direct cu cetăţenii, în momente în care chiar această relaţie a fost supusă unor încercări noi. Trăim vremuri polarizate şi cred că ceea ce ne va ajuta să mergem mai departe este să ne păstrăm unitatea şi coerenţa. Adică să ne amintim permanent de vocaţia noastră. De exemplu, lipsa de prejudecată care trebuie să ne caracterizeze pe noi toţi, practicienii dreptului, ajută justiţiabilii să găsească înţelegere şi dreptate. Să nu uităm că accesul la justiţie este un obiectiv de dezvoltare durabilă al Tratatului Uniunii Europene şi se află pe picior de egalitate cu alte priorităţi globale. Aceasta înseamnă şi că trebuie să fim pregătiţi pentru toată varietatea de situaţii ce pot apărea. Modernizarea reglementărilor profesionale în condiţiile prezervării principiilor esenţiale ale profesiei şi consolidarea competenţelor profesionale a fost tema recentului Congres al avocaţilor”, transmite Traian Briciu.
 
Preşedintele UNBR subliniază că profesiile juridice se transformă, dar dreptul rămâne ancorat în principiile sale fundamentale.
 
"Profesiile juridice se transformă, dar dreptul rămâne ancorat în principiile sale fundamentale, care vin din trecut şi construiesc viitorul. Prin urmare, Ziua Justiţiei trebuie să ne amintească tuturor că suntem parteneri instituţionali şi profesionali, că prin noi justiţia inspiră echilibru şi că acest echilibru vine atât din legi, cât şi din oameni!”,  precizează Traian Briciu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.