Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), judecătorul Corina Alina Corbu, a transmis un mesaj duminică, cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei, menţionând că după un an atipic sistemul judiciar şi-a dovedit capacitatea de a reacţiona adecvat la o criză fără precedent, de a se adapta pentru a rămâne funcţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Preşedintele ÎCCJ a afirmat că pe data de 25 octombrie este marcată Ziua Europeană a Justiţiei Civile şi că în acest an aniversarea intervine într-un contect deloc fericit pentru toate statele. 
“Deşi anul acesta aniversarea intervine într-un context deloc fericit pentru toate statele participante, cred că semnificaţia unei Zile Europene a Justiţiei este cu atât mai importantă, şi aceasta pentru că sistemele judiciare trebuie să rămână un pilon al stabilităţii şi al siguranţei circuitului juridic mai ales atunci când cadrul social în care funcţionează cunoaşte o perioadă plină de vulnerabilităţi şi o acutizare fără precedent a tensiunilor sociale”, a afirmat preşedintele ÎCCJ.
Judecătorul Corina Alina Corbu a precizat că multe din iniţiativele concretizate în acest an, printre care operaţionalizarea dosarului electronic, a sistemului de transmitere electronică a actelor de procedură, publicarea pe pagina de internet a întregii jurisprudenţe proprii, nu reprezintă doar o reacţie la criza declanşată de pandemie, ci şi modul în care justiţia se racordează la era digitală.  
Preşedintele ÎCCJ a menţionat că cel mai important lucru după un an atipic este că sistemul judiciar şi-a dovedit capacitatea de a reacţiona adecvat la o criză fără precedent. 
“Din perspectiva justiţiei, cred că lucrul cel mai important după un an trist şi cu totul atipic este că sistemul judiciar şi-a dovedit capacitatea de a reacţiona adecvat la o criză fără precedent, de a inova şi de a se adapta astfel încât să rămână funcţional şi să-şi exercite funcţiunea constituţională şi socială. Valorile justiţiei rămân aceleaşi şi rămân efective, mecanismele prin care se apără supremaţia legii, se asigură previzibilitatea şi accesibilitatea acesteia - inclusiv sub aspectul unificării practicii judiciare - şi se apără drepturile şi libertăţile fundamentale au funcţionat şi au asigurat echilibrul democratic chiar şi într-o astfel de situaţie fără precedent în trecutul apropiat”, a mai afirmat preşedintele ÎCCJ.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.