Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, îşi arată dezacordul faţă de "speculaţii publice" şi afirmaţii grave conform cărora Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie desfăşoară cercetări în afara cadrului legal, la comandă politică şi în scop de intimidare. Acestea sunt "de natură a intimida şi afecta în mod grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurii judiciare în curs, precum şi de a exercita presiune cu privire la modalitatea în care activitatea acestora ar trebui să se desfăşoare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă referitor la "discursul clasei politice şi al unor lideri de opinie în legătură cu activitatea de urmărire penală derulată de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în urma citării unei persoane în calitate de suspect într-un dosar penal", preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reţine că, în 13 şi 14 februarie, au fost lansate în spaţiul public afirmaţii grave ce acreditează ideea desfăşurării unei cercetări penale de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în afara cadrului legal, la comandă politică şi în scop de intimidare.

"Preşedintele Consiliului îşi manifestă în mod ferm dezacordul faţă de astfel de speculaţii publice, formulate într-o modalitate continuă şi agresivă, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida şi afecta în mod grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurii judiciare în curs, precum şi de a exercita presiune cu privire la modalitatea în care activitatea acestora ar trebui să se desfăşoare. Preşedintele Consiliului, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetăţean, reiterează în mod categoric că activitatea de cercetare şi urmărire penală faţă de magistraţi se desfăşoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum şi cu respectarea independenţei procurorilor în privinţa soluţiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluţionează", se arată în comunicatul CSM.

Totodată, preşedintele CSM atrage atenţia cu privire la imperativul respectării separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat şi cu responsabilitatea necesară garantării independenţei procurorilor, în vederea creşterii şi consolidării încrederii societăţii în actul de justiţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.