Prefectura Arad a câştigat, în primă instanţă, desfiinţarea sentinţei civile din 2006 a Judecătoriei Ineu prin care familia Colţeu era împroprietărită cu 8.742 hectare de terenuri şi păduri în satul arădean Nadăş, reprezentând aproape tot extravilanul localităţii. Procese de revizuire a sentinţei din 2006 fuseseră deschise, în 2017, şi de săteni şi alte instituţii din Arad, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că actele în baza cărora familia Colţeu a obţinut averea sunt false.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Instituţia Prefectului – Judeţul Arad a înregistrat o victorie, în primă instanţă, la Judecătoria Balş, judeţul Olt, unde fusese strămutat procesul locuitorilor satului Nadăş cu familia Colţeu. Sentinţa civilă nr. 857 din 10 septembrie 2018 a admis, în rejudecare, cererea de revizuire promovată de Comisia Judeţeană de Fond Funciar din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad, împotriva sentinţei civile nr. 657/ 2006 a Judecătoriei Ineu, prin care s-a restituit familiei Colţeu suprafaţa de 8742 de hectare de pădure, în baza certificatului de calitate de moştenitor nr. 5/ 2003, emis de notarul Vlai Adrian, care a fost desfiinţat definitiv de instanţele penale, în urma declarării falsului acestui act”, arată un comunicat de presă remis, marţi, de Prefectura Arad.

Judecătoria Balş a decis desfiinţarea sentinţei civile 657/2006 a Judecătoriei Ineu, dar hotărârea poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Olt.

„Soluţia favorabilă a instanţei Balş vine ca o compensare a hotărârii cu care s-a acţionat, prin toate mijloacele legale avute la îndemână, pentru remedierea situaţiei juridice a terenurilor din satul Nadăş, restituite familie Colţeu printr-un document fals”, afirmă, în comunicat, prefectul Florentina Horgea.

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care cereau anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei  locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Astfel, s-a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.742 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri sau alte construcţii aflate pe acestea.

În 2009, soţii Colţeu au intabulat suprafaţa dobândită, care reprezintă aproape tot extravilanul Nadăşului, sat cu 1.200 de locuitori.

În 2014, în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA, s-a constatat că la baza retrocedării terenurilor au stat o serie de documente falsificate. Ulterior, procurorii DNA Timişoara au făcut percheziţii la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic privat al familiei Colţeu. DNA preciza că cercetările privesc un prejudiciu estimat la 21 de milioane de euro.

La începutul lunii iunie 2017, judecătorii ICCJ au decis să respingă contestaţiile formulate de membrii familiei Colţeu după ce magistraţii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor şi alte acte care au stat la baza retrocedării extravilanului satului Nadăş. Instanţa a admis astfel solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că certificatul de moştenitor fusese falsificat.

Ulterior, mai multe instituţii ale statului, dar şi săteni, au deschis procese prin care solicită revizurirea sentinţei în urma căreia familia Colţeu a obţinut averea.

Pădurile din Nadăş nu mai sunt de câţiva ani în gestiunea Ocolului Silvic Privat Nadăş, deţinut de familia Colţeu, intrând sub paza Ocolului Silvic Beliu după ce procurorii DNA au început ancheta ce viza felul în care s-a făcut retrocedarea proprietăţilor.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.