Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat cu ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, despre cooperarea judiciară bilaterală, arătând că funcţionarea acesteia este "un barometru inclusiv pentru credibilitatea activităţii instanţelor şi parchetelor din România, iar amânarea soluţionării celor câteva dosare pendinte, extrem de mediatizate, poate umbri activitatea magistraţilor noştri şi submina încrederea în Justiţie". "Noi vom continua lupta anticorupţie, o componentă importantă a acesteia fiind punerea în executare a hotărârilor de condamnare pronunţate de instanţele din România", a afirmat Predoiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ambasadorul Republicii Italiene în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, au avut o întrevedere, luni, la sediul Ministerului Justiţiei, o întrevedere, la cererea părţii italiene, pe tema cooperării judiciare bilaterale.

"Cazuistica în domeniul cooperării judiciare în materie penală a constituit unul dintre subiectele abordate, cei doi oficiali aplecându-se asupra aspectelor de interes comun privind executarea mandatelor europene de arestare şi recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti în materie penală şi a măsurilor care trebuie luate pentru eficientizarea acestei activităţi de cooperare judiciară internaţională, inclusiv la nivel legislativ în ambele state, dacă se impune. Un alt element de interes ridicat de partea italiană este consolidarea legislaţiei anti-mafia în ambele state, faţă de care oficialul român şi-a manifestat deschiderea", a transmis Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Cei doi oficiali au discutat şi despre faptul că grupul de lucru pe tema răpirilor internaţionale de copii constituit din reprezentanţi ai ministerelor Justiţiei din cele două ţări nu a avut până în prezent nicio şedinţă, ei stabilind să înceapă de îndată lucrările şi să recupereze întârzierile înregistrate în 2021, impulsionând activitatea acestuia.

Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa dialogului direct pe teme legate de organizarea şi funcţionarea justiţiei din România.

"Este foarte importantă comunicarea la nivel de experţi. Funcţionarea cooperării bilaterale reprezintă un barometru inclusiv pentru credibilitatea activităţii instanţelor şi parchetelor din România, iar amânarea soluţionării celor câteva dosare pendinte, extrem de mediatizate, poate umbri activitatea magistraţilor noştri şi submina încrederea în Justiţie. Noi vom continua lupta anticorupţie, o componentă importantă a acesteia fiind punerea în executare a hotărârilor de condamnare pronunţate de instanţele din România. Suntem, de asemenea, determinaţi să impulsionăm lupta anti-mafia, sprijinind-o prin cooperarea dintre activitatea procurorilor anti-mafia din ambele ţări, dar şi prin consolidarea legislaţiei anti-mafia, dacă se impun”, a declarat ministrul Justiţiei, citat în comunicat.

Ambele părţi au stabilit continuarea dialogului pe temele discutate, iar Ministerul Justiţiei va fi implicat şi în activităţile derulate pe parcursul Preşedinţiei italiene a Consiliului Europei.

La întrevedere a participat, din partea Ministerului Justiţiei, şi Mădălina Manolache, directoarea Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.