Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că există un grad ridicat de digitalizare în sistemul judiciar din România şi că atât procurorii, cât şi judecătorii stăpânesc folosirea echipamentelor informatice. Predoiu consideră că o digitalizare completă nu ar fi de dorit, întrucât există situaţii în care este nevoie de interacţiunea dintre judecător, procuror, avocat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că "zeci de milioane” au fost investite în acest an în sisteme de transmisie audio-video pentru instanţele de judecată. 
 
"Nu cred că suntem în urmă faţă de alte sisteme judiciare, din ce am discutat şi cu alţi colegi din Europa. Dimpotrivă. Şi la dotări şi la dexterităţile de folosire a acestor echipamente judecătorii şi procurorii noştri stau foarte bine, trebuie să se vrea acest lucru, mijloace tehnice există. Există şi la nivelul penitenciarelor, există şi la instanţe şi la parchete. Va veni cu timpul şi acest lucru. Noi vom continua investiţiile în ceea de priveşte dotările logistice de digitalizare”, a afirmat ministrul Justiţiei într-o conferinţă de presă susţinută marţi după-amiază.
 
Acesta a precizat că nu crede în "digitalizarea completă” a actului de justiţie şi că, în opinia sa aceasta nici nu este de dorit şi că sunt situaţii în care este nevoie de prezenţa fizică a celor implicaţi, în care se creează "o chimie”.
 
Predoiu a anunţat, de asemenea, că Ministerul Justiţiei capacitează 20 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru realizarea unei aplicaţii ECRIS varianta 5. Aceasta va ajuta sistemul judiciar să funcţioneze mai bine şi va îmbunătăţi creşterea eficienţei sistemului judiciar care reprezintă una dintre condiţionalităţile din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
 
Ministrul a precizat că o comisie este cea care a decis delistarea cauzelor de trafic de persoane şi că ministerul a cerut "să se găsească o soluţie tehnică" pentru ca acestea să fie listate din nou, însă cu anonimizarea numelor victimelor, iar o astfel de soluţie a fost deja găsită.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.