Candidatul propus pentru Ministerul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, miercuri, că există o rată de recidivă foarte mare în perioada 2016 – 2018, de peste 38%, şi este necesar să se intervină în sistemul de probaţiune, dar şi în penitenciare, astfel încât deţinuţii să fie ajutaţi ”să-şi găsească un sens în viaţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cătălin Predoiu a fost avut, miercuri, un schimb de replici cu Şerban Nicolae pe tema Secţiei speciale şi a Mecanismului de Coperare şi Verificare, Predoiu fiind acuzat că spune inepţii.

”Mă gândeam că nu o să repetaţi o inepţie, că nu Guvernul a avut iniţiativa de modificare a legilor justiţiei”, a spus Şerban Nicolae.

El a vorbit câteva minute, adresând mai multe întrebări candidatului, iar senatorul liberal Alina Gorghiu a cerut ca timpul dezbaterilor să fie limitat la două ore, propunerea nefiind supusă votului de către preşedintele şedinţei.

Ulterior, Predoiu a fost întrebat despre recursul compenstoriu şi a precizat că ”există propunere legislativă în Parlament, din partea PNL”.

”Noi putem concepe orice fel de măsuri pentru a îmbunătăţi condiţiile din penitenciare, dar – până nu extindem capacitatea de cazare nu vom rezolva problema, iar CEDO a fost foarte clară. Cred că trebuie să ne concentrăm mult mai mult asupra procesului de probaţiune, asupra pregătirii psihologice din penitenciare. În acest moment, în sistemul de probaţiune 550 de consilieri, iar ei gestionează câteva zeci de mii de persoane aflate în libertate”, a spus Predoiu.

Acesta a afimat că avem o medie de recidivişti în 2016 – 2018, de peste 38% ”mult, mult peste media europeană”.

”Dacă vrem să nu mai avem o rată atât de mare a recidivei, trebuie să ne preocupăm să intervenim în penitenciare şi în sistemul de probaţiune pentru ca aceştia oameni să-şi găsească un sens în viaţă”, a mai spus Predoiu.

Acesta a explicat că, pentru ca modificările la legea recursului compensatoriu să fie făcute prin lege, şi nu prin ordonanţe de urgenţă, va începe imediat consultări.

”Voi îmcepe imediat consultări cu grupurile parlamentare, cu membrii acestei comisii juridice şi vom vedea ce disponibilitate este de a repara prin lege, în regim de urgenţă, problemele pe care le ridicaţi legare de recursul compansatoriu”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Audierea continuă, candidatul propus răspunzând întrebărilor parlamentarilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.