Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, marţi seară, că USR Tineret a încălcat independenţa autorităţii judecătoreşti prin declaraţiile referitoare la arestarea protestatarului Cristian Dide într-un dosar instrumentat de DIICOT. ”Nu este suficient ca statul de drept să fie menţionat ca deziderat în dialoguri publice, el trebuie respectat prin faptele proprii”, a transmis CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa de astăzi, 14 decembrie 2021, a constatat că prin declaraţiile USR-Tineret prin care s-a calificat, între altele, o măsură de arestare preventivă luată, potrivit legii, împotriva unei persoane, drept „aberantă” s-a produs o încălcare a independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său”, a transmis, marţi seară, CSM:  

Instituţia precizează că măsura a fost luată de către de Tribunalul Iaşi, la propunerea DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi şi menţinută de Curtea de Apel Iaşi.  

”Plenul a considerat, astfel, inacceptabile comunicările publice ale acestei formaţiuni politice şi reaminteşte că măsurile procesuale, inclusiv reţinerea şi arestarea preventivă, nu sunt luate în funcţie de agenda politică a vreunui partid, ci ele decurg exclusiv din interpretarea şi aplicarea legii. Organele judiciare nu sunt la dispoziţia niciunei formaţiuni politice, iar implicarea de această manieră într-un proces penal este intolerabilă prin prisma respectării statului de drept. Nu este suficient ca statul de drept să fie menţionat ca deziderat în dialoguri publice, el trebuie respectat prin faptele proprii, inclusiv prin declaraţii care nu trebuie să fie percepute a ştirbi în acest mod inacceptabil independenţa autorităţii judecătoreşti”, au mai transmis magistraţii.  

”În cuprinsul Raportului Inspecţiei Judiciare s-a menţionat că, în situaţia în care USR – Tineret consideră necesară dezincriminarea consumului anumitor droguri în România, fiind o formaţiune parlamentară, are posibilitatea formulării unei iniţiative legislative şi depunerii, în consecinţă, a unui proiect de lege pentru dezincriminarea unor fapte sau a altor acţiuni materiale care intră în conţinutul constitutiv al altor infracţiuni de natura celor menţionate în comunicarea publică, dacă această formaţiune are credinţa proprie că o astfel de măsură este benefică pentru societate, iar nu să critice în mod incalificabil modul în care organele judiciare pun în aplicare dispoziţiile legale în vigoare”, se mai arată în comunicatul CSM.  

În 7 decembrie, preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară şi a cerut apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansabluă său, după ce USR Tineret a acuzat DIICOT de ”exces de zel nejustificat” în cazul arestării protestatarului Cristian Dide. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.