Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 anunţă că susţine poziţia asumată de Consiliul Superior al Magistraturii şi măsurile iniţiate de Ministerul Public în privinţa ordonanţei de urgenţă vizând codurile penale, apreciind că actul normativ reprezintă un risc major pentru sistemul de justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Având în vedere ultimele modificări legislative cu implicaţii negative asupra activităţii sistemului judiciar, precum şi modalitatea adoptării acestora, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti îşi arată susţinerea faţă de poziţia asumată de Consiliul Superior al Magistraturii în raport de acestea şi de măsurile iniţiate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin procurorul general al României, Augustin Lazăr", arată reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Procurorii susţin că adoptarea şi intrarea în vigoare a OUG 13/2017 va produce un regres în ceea ce priveşte lupta împoriva corupţiei, a eficienţei sistemului judiciar şi a încrederii populaţiei în calitatea actului de justiţie, reprezentând un risc major pentru sistemul de justiţie.

"Puterea legislativă şi cea executivă ar trebui să ofere cadrul normativ adecvat realităţilor sociale, astfel încât puterea judecătorească să-şi poată desfăşura activitatea în mod independent şi imparţial, în scopul menţinerii ordinii de drept şi a apărării în mod eficient a drepturilor cetăţenilor", mai arată procurorii.

Ei menţionează că anumite prevederi ale ordonanţei aduc atingere egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

"Introducerea unor prevederi de modificare a texelor legale în sensul exceptării în mod arbitrar de la tragerea la răspundere a penală a unor categorii de persoane (pragul de 200.000 de lei, nepedepsirea persoanelor care emit, aprobă sau adoptă acte normative) se aduce atingere dreptului fundamental garantat de Constituţia României, prevăzut de art. 16 al. 1 cu privire la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări", arată procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Ca atare, anchetatorii consideră oportună reanalizarea prevederilor nou introduse şi luarea în considerare a opiniilor exprimate de către sistemul judiciar, în condiţiile în care pe rolul parchetelor de pe lângă judecătorii există înregistrate marea majoritate a cauzelor privind săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.