Omul de afaceri Dan Adamescu rămâne în penitenciar, după ce Judecătoria Sectorului 4 i-a respins cererea de eliberare condiţionată şi a stabilit că poate face o nouă solicitare în februarie 2017, decizia nefiind definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Adamescu Grigore Dan, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti Jilava, ca neîntemeiată. În temeiul art. 587 alin. 2 C.pr.pen., fixează termen de reînterare a cererii la data de 19.02.2017”, potrivit deciziei Judecătoriei Sectorului 4.

Dan Adamescu poate contesta decizia la Tribunalul Bucureşti, care va hotărî definitiv dacă omul da afaceri va fi eliberat condiţionat sau va rămâne în penitenciar.

Cererea lui Dan Adamescu de eliberare condiţionată, înregistrată în 25 octombrie la Judecătoria Sectorului 4, a fost judecată miercuri în lipsa omului de afaceri.

Dan Adamescu a cerut Judecătoriei Sectorului 4 eliberarea condiţionată pe motiv că a executat mai mult de o treime din pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale şi că de mai mult timp este internat în spital.

Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava a arătat că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare şi a recomandat ca acesta să revină cu o cerere de eliberare după patru luni, în timp ce avocatul acestuia a susţinut că acesta este din septembrie internat în spitale, pentru că este într-o situaţie medicală "extrem de gravă”, iar în aceste condiţii nu ar putea aduce "dovezi de îndreptare”.

Avocatul a mai susţinut că Dan Adamescu este torturat fizic şi psihic în Penitenciarul Jilava, este în regim de executare semideschis şi nu are acces la telefon. Acesta a spus că Adamescu a avut o conduită impecabilă, a participat la şedinţele de consiliere psihologică, nu a fost sancţionat, dar nici recompensat şi a achitat cheltuielile de judecată.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să respingă cererea lui Adamescu, arătând că acesta nu este în imposibilitate de a executa pedeapsa, omul de afaceri fiind internat într-un spital privat pentru a se opera la un genunchi, nu din cauza altor afecţiuni.

Magistratul a arătat că este de acord cu ce a spus Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava, că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare şi că acesta ar putea să revină cu o cerere de eliberare după patru luni.

Dan Adamescu a fost internat sub pază, în jurul datei de 10 septembrie, într-un spital civil, declara, pentru News.ro, Cristian Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, unde execută pedeapsa, în regim semideschis, omul de afaceri condamnat pentru mituirea unor judecători.

Surse medicale spuneau atunci că Dan Adamescu a fost internat pentru investigaţii în vederea unei operaţii la genunchi, în urma căreia ar urma să i se monteze o proteză.

Adamescu foloseşte de mai mult timp un fotoliu rulant pentru a se deplasa, iar în timpul judecării dosarului său, a mers de mai multe ori la o clinică de ortopedie.

Dan Adamescu execută, din 27 mai, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

Prin aceeaşi sentinţă au fost condamnaţi foştii judecători Mircea Moldovan - la 12 ani şi două luni de închisoare, Ion Stanciu - la trei ani şi patru luni, Elena Rovenţa - la patru ani şi şase luni, Ciprian-Sorin Viziru - la patru ani şi patru luni de închisoare, toţi având pedepse cu executare.

Dan Adamescu a fost găsit vinovat de dare de mită pentru că le-a dat 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Dan Adamescu mai este cercetat într-un dosar privind falimentarea Astra Asigurări, în care este acuzat de abuz în serviciu, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu. Faptele de care este acuzat ar fi fost produse din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA şi SC Epsilon Estate Provider SRL.

Procurorii DNA l-au pus în luna martie pe Dan Adamescu sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 40 de milioane de lei. Ulterior, Adamescu a depus actele unui teren de 1,4 hectare şi a două clădiri care se întind pe un hectar, dar şi ale unor echipamente tipografice, toate valorând peste 12 milioane de euro, pentru acoperirea cauţiunii de 40 de milioane de lei stabilite de anchetatori.

Potrivit procurorilor DNA, Dan Grigore Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea, urmărind să obţină avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.