Magistraţii Curţii de Apel Braşov au prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arestare emis pe numele lui Rafael Garay, omul de afaceri chilian acuzat că a fugit cu banii investitorilor, aproximativ 920 de milioane de dolari, prins la Braşov în luna noiembrie a anului trecut. Mandatul a fost emis în scopul extrădării bărbatului, cerută de către autorităţile din Chile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafael Garay va mai sta în arest până în 25 februarie. La cererea procurorilor, magistraţii Curţii de Apel Braşov au prelungit, miercuri, cu încă 30 de zile, mandatul de arestare emis pe numele bărbatului.

Procurorii au susţinut că starea de arest se impune având în vedere că autorităţile din Chile au cerut deja extrădarea bărbatului. În plus, potrivit procurorilor, există riscul ca Rafael Garay să fugă din nou.

Rafael Garay a fost prins la Braşov în noiembrie anul trecut, după ce timp de două luni a fost căutat în toată lumea fiind dat în urmărire internaţională pentru deturnare de fonduri. În 19 noiembrie 2016, a fost plasat în arest la domiciu, dar ulterior, în 28 decembrie 2016, a fost arestat preventiv după ce autorităţile din Chile au cerut extrădarea lui.

Omul de afaceri era căutat de autorităţile de Chile din 12 septembrie 2016, pentru deturnare de fonduri, existând informaţii că acesta s-ar fi aflat în Franţa, Thailanda sau Olanda. La sfârşitul lunii septembrie, bărbatul a fost localizat în România, după ce a solicitat la Ambasada statului Chile din Bucureşti un certificat pentru a se putea căsători.

Potrivit presei din Chile, bărbatul ar fi fugit cu 920 de milioane de dolari, bani care aparţineau mai multor persoane ce investiseră în compania Think&Co deţinută de Rafael Garay. În luna iunie, Rafael Garay anunţa că a fost diagnosticat cu cancer la creier, că îşi va închide compania şi că va pleca la tratament. De asemenea, el a anunţat că oamenii îşi vor putea recupera banii dintr-un cont deschis la HSBC Bank, însă acest lucru nu s-a întâmplat deoarece, ulterior, s-a descoperit că Rafael Garay nu avea niciun cont la acea bancă.

În timp ce se afla în arest la domiciliu în Braşov, Garay a declarat că este nevinovat, el spunând că nu ar fi putut părăsi Chile cu o sumă atât de mare de bani.

”Cum aş fi putut părăsi ţara cu o asemenea cantitate de bani fără să pot folosi un cont? Poliţia de frontieră spune că am plecat cu bagaje care cântăreau 27 de kilograme şi că aş fi avut un milion de dolari cash. Serios? Ar fi cântărit mult mai mult şi, de fapt, am ieşit cu 3 kilograme şi ceva, reprezentate de hainele pe care le-am luat cu mine şi care erau de vară“, spunea Rafael Garay la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.

Pe 26 septembrie 2016, au avut loc percheziţii la locuinţa economistului din Chile, fiind dispusă şi o autorizare privind "confiscarea tuturor documentelor, calculatoarelor şi orice suport eletronic, pentru a stabili destinaţia şi utilizarea banilor“.  

Rafael Garay este cunoscut în media din Chile pentru sfaturile privind modul în care se pot investi bani. El a absolvit Universitatea de Dezvoltare din Chile şi şi-a dat doctoratul la Universitatea Leida din Spania, iar la 32 de ani a fost prorector al Universităţii Centrale din Chile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.