Pe numele omului de afaceri israelian Avraham Morgenstern este emis, de la sfârşitul lunii mai, un mandat de arestare în lipsă, fiind acuzat că a încălcat preverile controlului judiciar după ce nu s-a mai prezentat la procesul în care a fost condamnat pe fond la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
La termenul din 19 mai de la Curtea de Apel Bucureşti, procurorul de şedinţă a cerut instanţei să emită un mandat de arestare pe numele lui Avraham Morgenstern, după ce acesta nu s-a prezentat la proces, deşi era cercetat sub control judiciar. 
 
În 31 mai, Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea procurorului şi a dispus arestarea preventivă a omului de afaceri. "Dispune, în cazul inculpatului Morgenstern Avraham, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsură arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data încarcerării. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului", se arată în decizia instanţei, care încă nu a fost motivată şi care este definitivă.
 
Potrivit unor surse judiciare, în cadrul controlului judiciar omul de afaceri ar fi trebuit să se prezinte la Secţia 6 Poliţie Bucureşti, el având domiciliul în sectorul 2. Omul de afaceri nu s-a prezentat la secţia de poliţie de două ori, iar în aceste condiţii, la sfârşitul lunii mai, poliţiştii au notificat instanţa care impusese controlul judiciar.
 
Jurnaliştii de la Rise Project au scris, luni, despre afacerile lui Radu Mazăre din Madagascar, respectiv despre cum a investit fostul primar într-un complex turistic de pe o plajă exotică banii primiţi mită de la  Avraham Morgenstern, pentru ca edilul să îi faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de ridicare a campusului social "Henri Coandă" din Constanţa.  Rise project scrie că Avraham Morgenstern a dispărut recent, fără urmă.
 
Vlad Hosu, avocatul omului de afaceri israelian, a declarat, pentru News.ro, că nu l-a mai văzut pe clientul său din luna aprilie. "Nu l-am văzut din aprilie. Procurorul s-a sesizat la mijlocul lunii trecute, când nu s-a mai prezentat la Curtea de Apel Bucureşti", a declarat pentru avocatul Vlad Hosu.
 
În 10 ianuarie, Avraham Morgenstern, administrator al firmei Shapir Structures SRL şi apropiat al fostului primar Radu Mazăre, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 12 ani închisoare şi plata a 53 milioane lei către statul român, reprezentând prejudiciul într-un dosar de evaziune fiscală. Decizia nu era definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti. 
 
Judecătorii au mai decis să admită acţiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul Finanatelor Publice şi a obligat în solidar inculpaţii la plata sumei de 53.836.994 de lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat şi nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la dată săvârşirii faptelor şi până la data plăţii efective.
 
În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro, se mai arată în documentul DNA.
 
La data trimiterii în judecată, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures S.R.L., în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane lei şi a patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate. 
 
Avraham Morgenstern a fost  reţinut, în 18 noiembrie 2014, de procurorii DNA, pentru evaziune fiscală, într-un dosar disjuns din dosarul de corupţie al primarului Constanţei, Radu Mazăre, privind construirea cartierului social "Henri Coandă" din Constanţa. Acest caz este judecat la instanţa supremă şi are următorul termen pe 23 iunie.
 
Fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, fratele acestuia, fostul senator Alexandru Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost trimişi în judecată, în 1 aprilie 2016, pentru fapte de corupţie, în dosarul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.
 
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.
 
În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).
 
Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.
 
“Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
 
În schimbul banilor primiţi de la Morgenstern, Radu Mazăre a iniţiat hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de omul de afaceri.
 
În ce priveşte acuzaţiile de fals în declaraţii, procurorii au stabilit că, în declaraţiile de avere depuse în perioada 2011-2012, Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.