Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a anunţat, miercuri, că nouă persoane şi firme din Italia şi România au fost puse sub acuzare pentru deturnarea a 850.00 de euro din fondurile UE pentru agricultură, care erau destinate producţiei de roşii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În colaborare cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România şi cu procurorii din localitatea italiană Enna, OLAF a descoperit o serie de practici potenţial frauduloase între care se numără depunerea de documente false, înfiinţarea de companii fictive şi declaraţii funciare false pentru obţinerea ilegală de fonduri.

Cele nouă persoane şi firme sunt puse sub acuzare în România şi vor fi judecate sub acuzaţia de constituire de grup infracţional cu intenţia de a obţine ilegal fonduri europene pentru agricultură în România, a precizat OLAF. Acuzaţii sunt cinci cetăţeni italieni şi patru entităţi din România.  

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

OLAF a început să se implice în acest caz în 2018, după ce au apărut informaţii cu privire la faptul că un grup de italieni ar vrea să obţină fonduri UE pentru agricultură în România. După ce investigaţii iniţiale au confirmat informaţiile, o echipă comună de anchetă formată din OLAF, DNA şi procuratura din Enna a fost înfiinţată în 2019 pentru a investiga acest caz. Echipa a descoperit o serie de nereguli complexe legate de fraudă. Grupul înfiinţase firme fictive în România cu unicul scop de a primi subvenţii şi fără intenîia de a cultiva roşii.

Se pare că folosind documente falsificate grupul a reuşit să obţină 850.000 de euro, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul fondurilor europene alocate României pentru producţia de roşii în 2017. Însă niciun euro din suma respectivă nu pare ră fi fost cheltuit pentru agricultură sau în România. Imediat după ce s-au plătit subvenţiile, se pare că banii au fost transferaţi în conturi din Italia, de unde au fost apoi retraşi şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi infracţionale.

Grupul respectiv a folosit şi anterior un sistem similar în România.

OLAF a încheiat ancheta în octombrie 2020, cu recomandări judiciare pentru autorităţile juridice din România şi Italia şi o recomandare financiară pentru Direcţia Generală a Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru recuperarea întregii sume de 850.000 de euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.