Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, procurorul general al României, Alex Florenţa, şi preşedintele Uniunii Barourilor, Traian Briciu, au semnat, joi, un nou protocol privind stabilirea onorariilor avocaţilor pentru asigurarea asistenţei juridice şi a serviciilor de asistenţă judiciară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, şi preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, au semnat, joi, protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Potrivit Ministerului Justiţiei, prevederile protocolului sunt rezultatul discuţiilor tripartite şi sunt menite să asigure dreptul la apărare, în condiţii de egalitate, persoanelor a căror situaţie materială nu le permite să susţină demersurile judiciare necesare pentru valorificarea drepturilor şi intereselor lor legitime. De asemenea, prin noul protocol au fost operate unele modificări şi completări faţă de cel actual.

”I-am asigurat pe avocaţi de la începutul mandatului meu că voi pleda pentru sprijinirea acestei profesii, ca ministră a justiţiei. Tratăm cu mare seriozitate problema asigurării onorariilor avocaţilor din oficiu. Peste 200 de mii de persoane au beneficiat de ajutor public judiciar în anul 2022, adică mai mult de 1% din populaţia României. Munca avocaţilor care asigură asistenţă judiciară din oficiu e un exemplu de serviciu de interes public prestat în beneficiul justiţiabililor în condiţiile în care asigurarea dreptului la apărare ţine de însăşi fundamentele actului de justiţie. Implementarea Protocolului semnat astăzi va fi un punct important pe agenda mandatului meu de ministră şi îi asigur pe reprezentanţii profesiei de întreaga mea deschidere la dialog”, a declarat Alina Gorghiu.

Printre modificări se află:

- prevederea plăţii onorariului din oficiu provizoriu în ipoteza în care asistenţa judiciară acordată în faza urmăririi penale depăşeşte perioada de 60 de zile, urmând ca, la terminarea urmăririi penale, onorariul provizoriu să fie dedus din onorariul definitiv stabilit de organul judiciar, în baza referatului scris cu privire la prestaţia avocaţială efectivă;

- introducerea unor onorarii distincte pentru asistenţa juridică care vizează asistarea martorului în cursul judecăţii, procedura reabilitării judecătoreşti sau declinarea cauzei la un organ judiciar care se află pe raza aceluiaşi judeţ;

- reglementarea unor onorarii distincte pentru fiecare propunere de luare, înlocuire, revocare, încetare, prelungire sau menţinere a unei măsuri preventive, separat pentru primă instanţă şi, respectiv, pentru contestaţie;

- în aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 89/2023, anual, onorariile pentru asistenţa judiciară se indexează cu rata inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică, printr-un act adiţional încheiat în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării ratei inflaţiei, care va cuprinde lista onorariilor indexate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.