Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cataloghează drept "o greşeală" contestarea de către unii magistraţi a eficienţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "Să spui că există o categorie de cetăţeni, respectiv judecătorii sau procurorii, care nu ar trebui anchetaţi de DNA pentru că, din start, noi nu avem încredere în DNA, este o mare greşeală”, consideră ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Este foarte grav atunci când magistraţii dau semnal că nu au încredere într-o instituţie care şi-a dovedit, în timp, eficienţa în sensul în care au fost multe condamnări, inclusiv ale unor magistraţi, dar multe condamnări ale unor politicieni importanţi care în instanţă, nu în altă parte, s-au dovedit vinovaţi. Şi atunci, să spui că există o categorie de cetăţeni, respectiv judecătorii sau procurorii, care nu ar trebui anchetaţi de DNA pentru că, din start, noi nu avem încredere în DNA, este o mare greşeală. Ce punem în discuţie aici? Existenţa DNA-ului? Faptul că punctual, una, două greşeli, sau mai multe or fi fost făcute... vă spun, fiecare instituţie care acţionează în domeniul justiţiei, dar nu doar în domeniul justiţiei, dacă este analizată – şi trebuie să fie analizată – are anumite greşeli de-a lungul timpului. Trebuie analizate şi trebuie sancţionate, dar nu desfiinţăm total o instituţie care, repet, în raport cel puţin cu SIIJ, e incomparabilă, au avut rezultate, au avut activitate. Aici vorbim de două rechizitorii pe an şi deja au început să obţină achitări, cei de la SIIJ. Adică este o activitate dezastruoasă acolo”, a declarat ministrul Justiţiei, vineri seară, la TVR.
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Întrebat ce crede că se va întâmpla la votul din Parlament în privinţa desfiinţării Secţiei speciale care investighează magistraţii, Stelian Ion a răspuns că acest lucru este asumat în programul de guvernare. Ministrul a arătat că SIIJ poate fi desfiinţată prin vot al Parlamentului, iar "garanţii suplimentare" cu privire la anchetarea magistraţilor pot fi introduse în Legile justiţiei.
 
Ministrul a explicat că este foarte important să fie respectat principiul conform căruia anchetatorii să facă investigaţii pe categoriile de infracţiuni pe care sunt specializaţi să le ancheteze.
 
Stelian Ion a susţinut că s-ar fi aşteptat să nu surprindă pe nimeni ideea desfiinţării Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
 
El a catalogat SIIJ drept "total ineficientă”, afirmând că a fost concepută "ca o entitate care să ţintească anumite obiective, şi anume anumiţi magistraţi incomozi, care au spus lucrurilor pe nume, care au criticat la un moment dat legile justiţiei, care au avut curajul să dea anumite soluţii faţă de anumiţi oameni influenţi, politici sau nu numai”.
 
Consiliul Superior al Magistraturii a dat joi aviz negativ pentru proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, iniţiat de Ministerul Justiţiei. CSM a transmis oficial că Plenul a hotărât avizarea negativă a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (11 Aviz negativ, 7 Aviz favorabil şi 1 Aviz favorabil cu observaţii).
 
Ministrul Justiţiei Stelian Ion a anunţat, vineri, că a semnat propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei, precizând că avizul este consultativ. ”Am decis să-l trimit mai departe”, a afirmat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.