Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, reclamă, joi seară, procesele de intenţie făcute împotriva Guvernului şi Ministerului Justiţiei pe parcursul dezbaterilor Legilor Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul rând, legi care nu suscită controverse şi întrunesc unanimităţi s-ar putea întâlni, nu vreau să dau exemple de state, pentru că nu vreau să jignesc pe nimeni, de regulă se întâlnesc în state totalitare, legi care nu nasc niciun fel de controverse şi întrunesc unanimităţi în Parlament”, a afirmat, joi seară, Cătălin Predoiu, într-un comunicat de presă, referindu-se la punctele de vedere exprimate în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul Justiţiei. 

Acesta susţine că Guvernul a ajuns în acest punct pentru că Ministerul Justiţiei, în anul 2021, ”a fost incapabil să aducă legile pe masa Parlamentului”.  

”De aceea, suntem în criză de timp, ca să spunem lucrurilor pe nume. Dacă se doreşte, le spunem. Simplul fapt că MJ, timp de 10 luni de zile, discutând cu peste 15 actori instituţionali, interni şi externi, a reuşit să pună pe masa Parlamentului aceste proiecte, este un progres. Faptul că legile comportă discuţii, comportă amendamente, comportă îmbunătăţiri este absolut firesc într-un proces legislativ, democratic, pentru că e firesc să nu avem aceleaşi viziuni suprapuse pe aceleaşi instituţii, sunt viziuni diferite, nu înseamnă că una e mai rea decât cealaltă, pur şi simplu este diferită”, a mai afirmat Predoiu.  

Acesta afirmă că nu înţelege de ce i se atribuie poziţii şi declaraţii, ”într-un mod complet deplasat, incorect, neelegant şi lipsit de respect”.  

”Nu văd unde şi când am spus eu că nu există o parte din magistratură pentru mine? Am spus cu totul altceva, că există fracturi şi că nu înţeleg să împart magistratura între buni şi răi. Nu văd unde şi când am declarat că PSD este vinovat de toate relele din aceste proiecte, nu văd unde. Dacă mi se aduce această declaraţie, eu abdic de la ceea ce spun acum. Dar dacă nu, scuzele ar trebui să şi le ceară cei care lansează astfel de declaraţii”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.  

Acesta apreciază că, dacă se doreşte atingerea obiectivelor de ţară - ridicarea MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen - ”trebuie să găsim o manieră inteligentă, ca în contextul dat, sub presiunea pe care o avem, să împăcăm pe toată lumea, în sensul că consultăm CE, consultăm Comisia de la Veneţia, discutăm aici toate soluţiile primite de la instituţiile din sistemul judiciar şi de la parlamentari şi obţinem un produs cât mai aproape de obiectivele noastre şi de recomandările din cadrul MCV”.  

”Dacă recomandările Comisie de la Veneţia vor însemna modificări legislative, spun dacă, atunci vom cântări, poate că unele trebuie făcute, poate că altele nu trebuie făcute, pentru că, până la urmă, Parlamentul este suveran şi în România, cum este şi în restul statelor UE. De aceea, sunt recomandări şi nu directive, nu instrucţiuni. În sfârşit, nu văd de ce este făcut un proces de intenţie ministerului Justiţiei pentru că, pur şi simplu, se încadrează în anumite termene, într-un anumit context, şi Guvernului, care a dus Parlamentului aceste proiecte” a mai afirmat Predoiu.  

Acesta afirmă că nu a grăbit nimeni dezbaterea, ”procedură de urgenţă nu înseamnă superficialitate, înseamnă un lucru mai intens pe parcursul săptămânii”.  

”Deci nu înţeleg de ce această poziţie care mistifică realitatea pe alocuri, face un proces de intenţie Ministerului şi Guvernului, în general”, a mai afirmat Predoiu.  

Acesta afirmă că ministerul încearcă să recupereze ce s-a risipit în 2021.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.