Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, aflat oficial în concediu până în 17 august, se va întâlni marţi cu procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Anca Jurma, după ce Toader a cerut situaţia delegărilor şi detaşărilor la DNA, dar şi în contextul în care spunea că îi va cere Ancăi Jurma explicaţii legate de întâlnirea acesteia cu fostul cu ambasador al SUA în România Hans Klemm. Tudorel Toader a precizat, marţi dimineaţă, că a solicitat această întâlnire de săptămâna trecută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea are loc de la ora 10.00, la Ministerul Justiţiei, iar la aceasta participă şi procurorul general Augustin Lazăr.

"Săptămâna trecută am stabilit o întâlnire cu procurorul şef interimar al DNA, mi-a confirmat, iar astăzi, de la ora 10.00 ne vom întâlni", a declarat ministrul Justiţiei, marţi dimineaţă, la sosirea la minister.

Este prima întâlnire oficială între ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul şef interimar al DNA Anca Jurma, care a preluat această funcţie în 12 iulie, după revocarea Laurei Codruţa Kovesi. 

Principala temă a discuţiilor va fi situaţia delegărilor şi detaşărilor la DNA.

Ministrul Justiţiei a spus marţi dimineaţă că a citit şi el comunicatul de luni al DNA legat de situaţia delegărilor şi a detaşărilor la DNA şi că îl va "relua" în discuţiile cu procurorul şef Anca Jurma.

Toader a fost întrebat cine va fi tras la răspundere pentru situaţia celor şase procurori delegaţi care aveau o vechime între 6 şi 8 ani, iar prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani, el spunând că cel mai corect ar fi să fie întrebaţi reprezentanţii DNA.

"Ştiţi că ieri nu am fost la minister. Ştiţi că ieri am primit răspunsul oficial de la DNA, care l-a postat şi pe internet. Am citit şi eu comunicatul şi, evident, îl voi relua acum şi vom vedea dacă nu cumva sunt şi alte elemente pe care le putem lua în considerare. Cel mai corec este ca dumneavoastră să-i întrebaţi pe dânşii, nu pe mine", a afirmat Tudorel Toader.

De asemenea, întrebat dacă CSM este răspunzător pentru această situaţie, ministrul Justiţie le-a spus jurnaliştilor să întrebe CSM dacă în calitate de garant al independenţei justiţiei este corect ca un procuror care nu îndeplineşte cerinţele unui post să fie delegat.

"CSM este garantul independenţei justiţiei. Mergeţi la CSM şi întrebaţi dacă în calitate de garant al independenţei justiţiei este corect ca un procuror care nu îndeplineşte cerinţele ocupării unui post să fie astfel delegat", a declarat ministrul Justiţiei.

El a mai spus că în adresa trimisă DNA Ministerul Justiţiei a cerut "informaţii complete:, respectiv date privind situaţia delegărilor şi a detaşărilor şi de la serviciile teritoriale, nu numai de la structura centrală. 

Ministrul Justiţiei a solicitat DNA să îi comunice situaţia delegărilor şi detaşărilor în funcţie şi dacă au fost îndeplinite condiţiile legale, după ce vineri seară procurorul-şef adjunct al DNA Călin Nistor a declarat, la B1TV, că la DNA sunt delegaţi şapte sau opt procurori.

Luni, DNA a prezentat situaţia delegării/detaşării unor procurori la DNA şi din DNA la alte parchete, precizând că toţi procurorii din cadrul DNA, delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere, îndeplinesc condiţiile legale. Numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12, iar numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este trei, iar numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este doi, a precizat instituţia.

DNA mai preciza că şase dintre procurorii delegaţi în funcţii de execuţie de la alte parchete aveau o vechime între şase şi opt ani şi a cerut Parchetului General un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între şase şi opt ani şi, eventual, încetarea delegării acestor procurori. Luni, procurorul general a dispus încetarea delegării în DNA pentru cei şase procurori care nu aveau vechimea minimă de opt ani, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani.

De asemenea, întâlnirea ministrului Justiţiei cu procurorul şef interimar al DNA are loc în contextul în care Tudorel Toader spunea că îi va cere Ancăi Jurma explicaţii despre întâlnirea acesteia cu fostul cu ambasador al SUA în România Hans Klemm. 

“Voi încerca să am o discuţie cu ei (cu Augustin Lazăr şi Anca Jurma – n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiţiei, să întreb cât de normal este ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi şi n-a plouat”, declara Tudorel Toader, săptămâna trecută, la Antena 3.

El spunea că procurorul colaborează cu structurile aferente ale statului, iar ambasadorii colaborează cu ministrul de Externe. “Ideea este următoare - procurorul colaborează pe linie orizontală cu structurile aferente dintr-un stat (...) ambasadorii colaborează şi se coordonează cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Şi îi voi întreba <voi aveţi reprezentativitatea aceasta a relaţiilor externe?>. Categoric nu o au”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

În 17 iulie, ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm şi ataşatul FBI David Varner, recent sosit la post, s-au întâlnit cu procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Anca Jurma, pe care au asigurat-o de continuarea sprijinului ambasadei, anunţa reprezentanţa diplomatică la Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.