Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a afirmat, după ce toţi inculpaţii din dosarul Ţăndărei, în care copii romi erau trimişi la cerşit sau la furat în Marea Britanie, au fost achitaţi, că fie nu au fost probe, fie au fost probe şi au fost ignorate însă în ambele cazuri ceva pare a fi în neregulă. El s-a declarat impresionat emoţional de acest rezultat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 „Am fost şi eu impresionat emoţional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicaţii – fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători. Şi într-un caz,şi în altul ceva pare a fi în neregulă, mai ales că, iată, şi un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunţat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoştinţă de cauză”, a declarat ministrul.

În opinia sa, este clar că sunt probleme de rezolvat în justiţie, motiv pentru care este important ca în Ministerul Public să existe ”lideri numiţi pe termeni prevăzuţi de lege, cu toată legitimitatea necesară, să se apuce de o treabă mult, mult mai serioasă decât a fost în ultima perioadă”.

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis luni, definitiv, achitarea celor 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei,  acuzaţi că au constituit o reţea care trimitea copii la cerşit în Marea Britanie. Decizia a fost luată pentur că în cea mai mare parte a cazurilor a intervenit prescripţia.

Cazul Ţăndărei priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi băgaţi la închisoare. În România, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni.

După o primă decizie în acest caz, în luna februarie, reprezentanţii DIICOT precizau că, în "dosarul Ţăndărei" - în care Tribunalul Harghita dăduse deja o primă decizie de achitare a celor 25 de inculpaţi sau a constatat că faptele s-au prescris, faptele au fost reîncadrate după schimbarea legislaţiei, iar prescripţia a intervenit pentru unele infracţiuni, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, - pentru trafic de minori şi spălarea banilor au apreciat că se impune condamnarea inculpaţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.