Ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, a afirmat marţi, la România TV, că o decizie a Curţii Constituţionale a României prevede că nu se poate înfiinţa o nouă cale de atac împotriva unei hotărâri judecătoreşti rămase deja definitivă, Tudorel Toader precizând, în acest context, că discuţiile privind elaborarea unui act normativ care să prevadă revizuirea unor sentinţe date în dosare în care au fost folosite probe strânse în baza unor protocoale între instituţii „vor continua”, însă fără a intra în conflict cu această decizie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă Ministerul Justiţiei vrea să se lanseze în elaborarea unei ordonanţe de revizuire a unor sentinţe judecătoreşti, Tudorel Toader a spus că ministrul Justiţiei „trebuie să aibă grijă ca cel ce este vinovat să suporte consecinţele legii, dar cel ce nu este vinovat să nu aibă riscul unei condamnări nedrepte, unei condamnări pe protocoale, unei condamnări pe interceptări ilegale”.

În acest context,Tudorel Toader a afirmat că, pe vremea când făcea parte din completul de judecători constituţionali, CCR a adoptat o decizie care prevede că nu se poate înfiinţa o nouă cale de atac împotriva unei hotărâri judecătoreşti care a rămas definitivă şi că trebuie ţinut cont de această hotărâre.

„Ministrul Justiţiei, ca orice român de altfel, este obligat să respecte un principiu numit stabilitatea raporturilor juridice, dar cine cunoaşte amănuntul normelor constituţionale face, sau ar trebui să facă disctincţia între ceea ce Curtea Constituţională spunea, eram şi eu acolo la momentul respectiv, că nu poţi să înfiinţezi o nouă cale de atac, de reformare împotriva unei hotărâri judecătoreşti care deja a rămas definitivă. Noi trebuie să vedem dacă suntem în această ipoteză, dacă înfiinţăm ceva nou sau facem să funcţioneze ceea ce există deja. Ce pot să vă spun e următorul lucru: discuţia va continua, vor fi clarificările necesare juridice, constituţionale, vom vedea să nu intrăm în coliziune cu decizia Curţii Constituţionale, să nu intrăm în coliziune cu o decizie pronunţată de CEDO într-o problemă similară chiar împotriva României, dar dacă găsim, identificăm ceva, o nouă dimensiune, repet, fără a intra în coliziune cu cele precedente, da, putem continua”, a afirmat Tudorel Toader.  

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică seara, la Antena 3, că este ”o idee foarte bună” propunerea ministrului Justiţiei privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor şi că Tudorel Toader urmează să facă o analiză o analiză să vadă dacă o astfel de măsură îşi atinge scopul.

”Am avut o discuţie cu dumnealui (ministrul Justiţiei - n.r.). Mie mi se pare o idee interesantă, nu e rea ideea. Trebuie să vadă şi să prezinte premierului, probabil şi coaliţiei, cât de aplicabilă poate fi o astfel de ordonanţă şi cât de eficientă ar fi, adică dacă îşi atinge scopul. Ideea e foarte bună (...) urmează în perioada următoare să o construiască şi să facă o analiză din punct de vedere al eficienţei”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a ţinut să precizeze că Tudorel Toader a dovedit până acum că este ”un om curajos, pregătit, care crede într-adevăr în justiţie” şi care ”încă are multe lucruri de spus”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri seară, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. El a spus că o astfel de ordonanţă va fi dată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile", iar prin aceasta îi va fi dată încredere românului că "justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.