Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a precizat, în urma informaţiilor "tendenţioase din presă privind declaraţia de avere", că documentul a fost completat cu respectarea strictă a legii, explicând că a menţionat veniturile obţinute în 2020, când era doar deputat, în timp ce acelea primite ca ministru şi membru al CSM vor fi trecute în declaraţia din 2022. "Este greşit şi răuvoitor să se raporteze cineva doar la veniturile din salariul de deputat, ca să susţină că veniturile nu ar justifica suma economisită, fără să ţină cont de prevederile legale privind depunerea declaraţiei de avere", a afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este de înţeles şi respect interesul public pentru veniturile politicienilor, pentru că sunt la mijloc bani publici. De aceea, este important ca fiecare politician să completeze corect şi cu onestitate declaraţiile de avere, care sunt documente publice. În momentul în care aceste declaraţii de avere sunt prezentate tendenţios şi cu rea-credinţă, nu mai este însă vorba de a sluji interesul public, ci de a-l manipula şi intoxica", afirmă Stelian Ion.

El adaugă că face precizările "din respect pentru toţi oamenii oneşti, invadaţi de informaţii eronate şi mincinoase".

"Declaraţia mea de avere, depusă în iunie 2021, a fost completată cu respectarea strictă a legii. Astfel, declaraţia de avere s-a completat în 2021 la rubrica «venituri» cu menţionarea sumelor obţinute în anul 2020, perioadă în care eram doar deputat, pentru că aşa mă obligă legea să declar. Între timp, am încasat venituri şi ca ministru, şi ca membru de drept al CSM. Acestea vor apărea, în mod legal, în declaraţia de avere pentru anul fiscal 2021, al cărei termen de depunere este iunie 2022", explică el.

Ministrul Justiţiei menţionează că sunt şase luni de zile în care a primit şi aceste venituri, legale, pe care este obligat prin lege să le declar în 2022, nu acum.

"Aşadar, este greşit şi răuvoitor să se raporteze cineva doar la veniturile din salariul de deputat, ca să susţină că veniturile nu ar justifica suma economisită, fără să ţină cont de prevederile legale privind depunerea declaraţiei de avere", consideră Stelian Ion.

El arată că, potrivit legii, declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: în cazul veniturilor, pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie. Pentru celelalte capitole din declaraţia de avere, situaţia la zi, adică la data declarării.

Ministrul citează şi Legea nr. 176/2010 art.4 alin (2): "Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie".

"Aceasta este explicaţia simplă şi legală şi pentru aşa-zisa «dispariţie» a împrumuturilor declarate în decembrie 2020. Mulţi candidaţi se împrumută pentru a putea susţine cheltuielile din campania electorală. După verificarea legalităţii cheltuielilor din campanie, în cazul în care nu sunt constatate nereguli, candidaţii îşi recuperează sumele cheltuite în campanie. În cazul meu, nu au fost constatate nereguli, astfel că mi-au fost restituite toate sumele cheltuite (sume proprii şi împrumuturi)", subliniază Stelian Ion.

El aminteşte că în 2020 au fost atât alegeri locale, când el a candidat la Primăria Constanţa, cât şi alegeri parlamentare, la care a candidat pentru funcţia de deputat.

"În 2021, adică după depunerea declaraţiei de avere din decembrie 2020, mi s-au restituit integral sumele cheltuite în campanie şi acestea s-au regăsit în cont la data completării noii declaraţii, în iunie 2021. Precizez că am restituit în termenul contractual toate sumele primite cu titlu de împrumut, aceasta fiind explicaţia pentru «dispariţia» împrumuturilor din declaraţia de avere. Repet, cheia este tot în lege: veniturile sunt pe anul anterior (salariile din 2020), însă toate celelalte informaţii (conturi, depozite, împrumuturi etc) se completează la zi, nu trebuie să aştepte încheierea anului fiscal. Mă aşteptam să apară manipulări şi atacuri, care să bruieze toate eforturile mele ferme pentru desfiinţarea SIIJ, pentru apărarea independenţei magistraţilor şi împotriva celor care se opun reformelor. Vă îndemn să repectăm legile şi să oprim manipulările", încheie Stelian Ion.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.