Ministerul Publice face vineri precizări în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), spunând că cel care are caracter secret şi-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informaţi atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât şi Ministerul Justiţiei. La rândul său, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, spune că membrii Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI au fost înştiinţaţi despre menţinerea în vigoare a protocolului neclasificat încheiat de SRI cu Ministerul Public şi despre denunţarea celui clasificat, după audierea directorului Serviciului, Eduard Hellvig. Marincea a spus că în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 6/2016, s-au stabilit condiţiile de acces la sistemele tehnice de interceptare, iar acest acces s-a realizat prin protocoale de cooperare încheiate între SRI, Ministerul Public şi MAI. Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că ne confruntăm cu o situaţie de neconstituţionalitate şi solicită Comisiei SRI să înceapă urgent o anchetă, iar Inspecţia Judiciară să se autosesizeze în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dragnea: Cer Comisiei SRI să înceapă de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârşite de SRI. Inspecţia Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că a fost convins de faptul că protocoalele ilegale dintre SRI şi instituţiile de forţă au încetat să mai existe, dar presa a dezvăluit joi alte asemenea protocoale, iar SRI, "încolţit de evidenţa lor, le-a recunoscut". Dragnea spune că acestea prezintă “aceleaşi portiţe” prin care ofiţerul se poate strecura ca să ia parte la cercetarea penală şi critică faptul că, întrebat dacă mai există asemenea protocoale, procurorul general Augustin Lazăr a negat. Liderul PSD susţine că ne confruntăm cu o situaţie de neconstituţionalitate şi solicită Comisiei SRI să înceapă urgent o anchetă, iar Inspecţia Judiciară să se autosesizeze în acest caz.

“Ne confruntăm cu o situaţie gravă de neconstituţionalitate, de minciună publică. Instituţii şi şefi ale unor instituţii implicate în justiţie şi în siguranţa naţională au minţit prin omisiune, ca să acopere săvârşirea unei fapte neconstituţionale. Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti”, a scris Dragnea, vineri, pe contul său de Facebook.

El mai susţine că şi Inspecţia Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General, afirmând că este inacceptabil ca “o ţară întreagă să fie minţită în acest fel iresponsabil şi lipsit de ruşine”.

“Am fost asiguraţi că protocoalele de cooperare ilegală între instituţiile din Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii au încetat să existe. Ele ar fi trebuit să nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală. Şi SRI, şi Parchetul General au afirmat răspicat, prin şefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale”, a scris liderul PSD.

El susţine că protocolul publicat joi seară de Darius Vâlcov a determinat Servicul Român de Informaţii să le recunoască.

“Aseară, însă, am văzut cu toţii că nu e aşa. Alte protocoale au fost semnate între SRI şi Parchetul General. Presa a dezvăluit documentele, iar SRI, încolţit de evidenţa lor, le-a recunoscut. Avem de-a face cu două documente, ambele datate decembrie 2016, la nouă luni după ce CCR stabilise neconstituţionalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig şi Augustin Lazăr”, a mai spus acesta.

El spune că protocoalele prezintă “aceleaşi portiţe” prin care ofiţerul se poate strecura ca să ia parte la cercetarea penală.

“Unul, care se cheamă "Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii" prevede, în mare, cam aceleaşi formule de colaborare între ofiţeri şi procurori în cadrul activităţii penale. Sunt aceleaşi portiţe şi formulări prin care ofiţerul se poate strecura ca să ia parte la cercetarea penală. Acest protocol îl abrogă pe cel semnat în 2009 de George Maior şi Codruţa Koveşi. Acest protocol a fost ţinut secret. Atunci când presa a întrebat, în repetate rânduri, dacă mai există protocoale, l-am putut auzi, de exemplu, pe şeful Parchetului General, Augustin Lazăr, negând cu fermitate. Cu această ocazie a mai apărut un protocol, al doilea, postat în grabă pe site-ul Ministerului Public. Autorii au avut grijă să scrie mare, pe fiecare pagină, "nesecret". E un protocol semnat de domnii Hellvig şi Lazăr "pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor". Are aceeaşi dată ca şi primul, adică 7 şi 8 decembrie 2016, cu patru zile înainte de alegerile parlamentare”, a mai scris liderul social-democraţilor.

Dragnea spune că cel de-al doilea protocol, prezentat de Vâlcov, se pretinde unul tehnic, dar este făcut fără ştirea publicului şi “pare fabricat În ultima clipă”.

 

“Acest al doilea protocol, despre care, deşi "nesecret", nu a ştiut nimeni nimic, pare un efort de ultimă oră al semnatarilor de a acoperi existenţa primului protocol. Postarea lui pe pagina Ministerului Public e foarte recentă, ca dovadă că, dacă-l căutaţi, îl găsiţi foarte greu. Google n-a avut timp destul să-l indexeze. Chiar dacă se pretinde un document tehnic, acest al doilea protocol a fost făcut fără ştirea publicului. Pare fabricat în ultima clipă, în momentul în care presa a început, cu zile în urmă, să-l verifice pe primul”, a mai afirmat Dragnea.

Ministerul Public, despre protocolul secret încheiat cu SRI: Şi-a încetat efectele în martie 2017 prin acordul părţilor; este în curs procedura de declasificare, iar CSM şi MJ au fost deja informaţi

"La data de 08.12.2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii: Protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (NESECRET),  publicat pe site-ul Ministerului Public şi Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel SECRET)”, transmite vineri Ministerul Public.

Cu privire la protocolul secret, procurorii arată că acesta face referire la cooperarea cu SRI privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de SRI şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi ale Codului de procedură penală.

Acesta şi-a încetat efectele în 13 martie anul trecut, prin acordul ambelor părţi, iar la aceeaşi dată Parchetul General a cerut SRI să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului.

În 22 martie anul acesta, Parchetul General a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat Serviciului acordul în acest sens, precizează procurorii.

La 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.

"Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest Protocol şi nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului”, transmite Parchetul General.

Ovidiu Marincea: Comisia parlamentară pentru controlul SRI a fost înştiinţată despre menţinerea în vigoare a protocolului neclasificat dintre SRI şi Ministerul Public şi despre denunţarea celui clasificat

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, spune că membrii Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI au fost înştiinţaţi despre menţinerea în vigoare a protocolului neclasificat încheiat de SRI cu Ministerul Public şi despre denunţarea celui clasificat, după audierea directorului Serviciului, Eduard Hellvig. Marincea a spus că în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 6/2016, s-au stabilit condiţiile de acces la sistemele tehnice de interceptare, iar acest acces s-a realizat prin protocoale de cooperare încheiate între SRI, Ministerul Public şi MAI.

Purtătorul de cuvânt al SRI a făcut vineri, pe Facebook, mai multe precizări privind cele două protocoale, unul cu caracter secret şi celălalt cu caracter nesecret, semnate de procurorul general Augustin Lazăr şi de directorul SRI, Eduard Helvig, în decembrie 2016.

“Ştia Comisia Parlamentară de control despre existenţa acestor protocoale? Da, Comisia a fost înştiinţată de menţinerea în vigoare a protocolului neclasificat şi de denunţarea celui clasificat”, a scris Ovidiu Marincea pe pagina sa de Facebook.

El susţine că aceste protocoale au fost semnate pentru că prin OUG nr.6/2016 s-a prevazut că stabilirea condiţiilor concrete de acces la sistemele tehnice ale Centrului Tehnic de Interceptare al organelor judiciare se realizează prin protocoale de cooperare încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea organe de cercetare penală speciale: “În aplicarea acestei dispozitii legale, au fost încheiate cele două acte (protocoale)”.

Marincea mai spune că protocolul nesecret este în vigoare pentru că organele de cercetare penală au acces la infrastructura tehnică a Centrului Naţional de Interceptare, dar Comisia parlamentară de control al SRI ştia acest aspect după ce a avut loc audierea lui directorului SRI, Eduard Hellvig.

“De ce unul este secret si unul nesecret? De ce este încă în vigoare cel nesecret? Protocolul neclasificat reglementează modalitatea tehnică prin care organele de cercetare penală au acces la infrastructura tehnică a Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, motiv pentru care s-a impus menţinerea în vigoare a acestuia, fapt despre care a fost informată şi Comisia Parlamentară de Control cu ocazia audierilor domnului Director al SRI în cadrul acestui organism”, a mai susţinut Marincea.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al SRI a afirmat că protocolul a fost clasificat pentru că reglementa modul prin care SRI cooperează cu Ministerul Public.

“Protocolul clasificat reglementa modalitatea prin care, în exercitarea atribuţiilor ce ne revin în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului şi al infracţiunilor la adresa securităţii naţionale, Serviciul cooperează cu Ministerul Public, fapt ce a impus clasificarea acestuia. Protocolul menţionat a fost denunţat pe 28 februarie 2017, nu se mai aplică, dar şi-a păstrat caracterul de document clasificat”, se mai arată în precizarea făcută de Marincea.

Totodată, Ovidiu Marincea spune că SRI, în cazul inracţiunilor grave la adresa securităţii naţionale, are expertiza necesară pentru a preveni şi contracara ameninţările.

"De ce face SRI cercetare penală specială? Organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală numai în condiţiile art. 55 alin. (5) şi (6), din Codul de Procedură Penală. SRI poate face, potrivit Legii, cercetare penală specială în cazul infracţiunilor la adresa securităţii naţionale prevăzute la titlul X din Codul penal şi infracţiunilor de terorism, din dispoziţia procurorului, (în cazul nostru, procurorul DIICOT) prin punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică." De ce? În cazul infracţiunilor grave la adresa securităţii naţionale, SRI are expertiza necesară, personalul pregătit şi posibiliţăţile tehnice de a preveni şi contracara aceste ameninţări.În cadrul SRI există cei mai buni experţi în limbi şi dialecte rare, de exemplu, cei mai buni experţi în contraspionaj, personal pregătit în acest sens care cunoaşte modus operandi al spionilor, are cazuistică şi expertiză relevante şi este în măsură să desfăşoare aceste activităţi”, a conchis el.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.