Ministerul Justiţiei salută publicarea de către Comisia Europeană, în cursul zilei de ieri, a celei de-a treia ediţii a Raportului privind Statul de Drept. Ministerul Justiţiei transmite într-un comunicat oficial că a sprijinit instituirea acestui mecanism pentru toate Statele Membre, ca fiind un instrument extrem de util de evaluare la standarde uniforme a celor 4 piloni/criterii de evaluare pe tot cuprinsul Uniunii Europene. De asemenea, ministerul transmite că mandatul său are în centru adoptarea cadrului normativ modern pentru asigurarea independenţei Justiţiei şi a unui serviciu public judiciar eficient, consolidarea instituţiilor de aplicare a legii şi combaterii corupţiei şi a crimei organizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei va coopera în continuare cu Comisia Europeană şi cu partenerii instituţionali interni, în primul rând Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru realizarea obiectivelor sale din cadrul Mecanismului „Rule of Law” şi a Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei, unele dintre aceste obiective având relevanţă şi din perspectiva Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Potrivit ministerului, ”Raportul „Rule of Law” notează progrese în domeniul Justiţiei pe linia desfiinţării SIIJ şi a consolidării independenţei Justiţiei”.

”În acelaşi timp, Raportul recomandă continuarea monitorizării aplicării noului sistem de competenţe post-desfiinţare SIIJ, proces în care responsabilitatea revine CSM şi Procurorului General, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/2022. De asemenea, Raportul notează relevanţa viitoarelor legi ale Justiţiei pentru consolidarea statutului judecătorilor şi procurorilor şi a independenţei Justiţiei”, spune instituţia. 

Ministerul Justiţiei reaminteşte că proiectele legilor Justiţiei au fost puse în dezbatere publică în 2020, iar în prezent, după o amplă consultare cu sistemul judiciar, desfăşurată în mai multe runde din 2020 şi până în prezent, se află în faza de pregătire a înaintării lor spre avizare interministerială şi avizare de către CSM, în vederea înaintării lor pentru aprobarea de către Guvern şi adoptarea lor ca legi de către Parlament.

”Ministerul Justiţiei va continua cu seriozitate şi pragmatism, prin cooperare loială interinstituţională, îndeplinirea recomandărilor din Raportul „Rule of Law”, ca şi a obiectivelor MCV aflate în zona sa de competenţă, promovarea legilor Justiţiei, consolidarea independenţei sale, a statutului judecătorilor şi procurorilor, depăşirea provocărilor legate de deficitul de resurse umane, consolidarea DNA şi sprijinirea prevenirii şi combaterii corupţiei, dar şi îndeplinirea unor alte obiective aflate în legătură strânsă cu acestea, precum promovarea proiectului legii personalului de specialitate din instanţe şi parchete, a proiectului legii privind statutul personalului de probaţiune sau, într-o perspectivă ulterioară adoptării acestora, a unui cadru normativ pentru valorificarea unor proiecte instituţionale desfăşurate la nivelul CSM, cum ar fi asistentul judecătorului, nu în ultimul rând, a unui cadru normativ privind un sistem de salarizare coerent aplicat puterii judecătoreşti”, se afirmă în comunicat.

Pe tot parcursul acestui proces, Ministerul Justiţiei va continua să comunice şi să coopereze transparent cu Comisia Europeană, cu Statele Membre, astfel încât realizarea acestor obiective să conducă la consolidarea independenţei justiţiei şi a prevenirii şi combaterii corupţiei, recuperării prejudiciilor produse prin infracţiuni, mai afirmă instituţia. 

”Mandatul Ministerului Justiţiei are în centrul său adoptarea cadrului normativ modern pentru asigurarea independenţei Justiţiei şi a unui serviciu public judiciar eficient, consolidarea instituţiilor de aplicare a legii şi combaterii corupţiei şi a crimei organizate. În realizarea acestui mandat, Ministerul Justiţiei a beneficiat şi beneficiază de sprijinul Guvernului şi a Coaliţiei de Guvernare, al Parlamentului, pe baza unui consens politic la acest nivel pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului ”Rule of Law”, MCV şi PNRR, în conformitate cu programul de guvernare al Guvernului, a declarat ministrul Justiţiei, cu ocazia publicării Raportului”, spune ministerul. 

Mecanismul Rule of Law a fost introdus în anul 2020, România sprijinind acest program european adresat în mod uniform tuturor Statelor Membre.
Până în prezent, au fost publicate 3 rapoarte, în 2020, 2021, 2022.

Principala noutate a ediţiei din acest an este includerea de recomandări pentru fiecare Stat Membru, acestea variind de la 4 (7 state), 5 (6 state), 6 (12 state, printre care şi România), 7 (1 stat) şi 8 (1 stat), accentul fiind pus pe recomandările privind independenţa justiţiei.

Percepţia în rândul experţilor şi al mediului de afaceri este că nivelul de corupţie în sectorul public din România rămâne ridicat, relevă Raportul CE privind statul de drept făcut public miercuri de Comisia Europeană. Documentul menţionează şi că transparenţa finanţării partidelor politice şi aplicarea reglementărilor aferente sunt limitate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.