Ministerul Justiţiei a reacţionat, miercuri, după ce departamentul de Stat al SUA a publicat Raportul pentru 2022 referitor la traficul de persoane, eliminând România depe lista de supraveghere. ”Este o recunoaştere a eforturilor depuse de autorităţile române în ultimul an pentru prevenirea şi combaterea acestui flagel, la nivel legislativ, instituţional şi operativ”, au transmis reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Justiţiei salută eliminarea României din Lista de supraveghere a Departamentului de Stat al SUA, după cum rezultă din recenta publicare a ediţiei 2022 a Raportului privind traficul de persoane. Este o recunoaştere a eforturilor depuse de autorităţile române în ultimul an pentru prevenirea şi combaterea acestui flagel, la nivel legislativ, instituţional şi operativ. Acestea includ, printre altele, investigarea, trimiterea în judecată şi condamnarea unui număr însemnat de traficanţi, operaţionalizarea Serviciului de combatere a traficului de persoane în cadrul DIICOT, reglementarea imprescriptibilităţii infracţiunilor de trafic, ceea ce oferă autorităţilor mai mult timp pentru descoperirea şi cercetarea acestora”, a transmis, miercuri seară, MInisterul Justiţiei, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că Raportul ”recunoaşte demersurile Ministerului Justiţiei de a elabora o nouă politică publică în materia recuperării bunurilor provenite din infracţiuni, care introduce un mecanism financiar de susţinere a victimelor infracţiunilor de trafic, dar şi eforturile de a operaţionaliza camere amenajate special pentru audierea minorilor în cadrul parchetelor şi instanţelor din ţară”.  

”Este subliniată colaborarea Ministerului Justiţiei cu Uniunea Naţională a Barourilor din România pentru a specializa pregătirea profesională a avocaţilor din perspectiva asistării victimelor traficului, alături de demersurile de evaluare a eficienţei practice a mecanismelor de indemnizare a victimelor”, se mai arată în comunicat.  

Ministerul Justiţiei precizează că urmăreşte, alături de partenerii instituţionali, ca deficienţele constatate încă în raport să primească răspunsuri adecvate ale autorităţilor române.  

”Deşi recomandările formulate nu vizează în mod direct activitatea instituţiei, ministrul Justiţiei va continua susţinerea cu prioritate a agendei anti-trafic în dialogul cu sistemul judiciar, din perspectiva perfecţionării profesiilor juridice, asigurării în continuare a suportului legislativ pentru activitatea eficientă a organelor judiciare şi susţinerii, în limita competenţelor instituţionale, a demersurilor de îmbunătăţire şi adaptare a infrastructurii şi resurselor instanţelor şi parchetelor pentru a face faţă rigorilor cerute de protecţia eficientă a victimelor şi de tratarea cu profesionalism a cauzelor penale care au ca obiect infracţiuni de trafic”, se mai arată î comunicat.  

Ministrul Justiţiei reaminteşte că, încă de la sfârşitului anului 2019, a organizat un cadru extins de cooperare interinstituţională pentru lupta împotriva traficului de persoane.  

”În acest sens, au avut loc întâlniri de lucru repetate cu conducerea Ministerului Public, DIICOT, MAI, Ambasada Statelor Unite. De asemenea, au avut loc întâlniri de lucru cu omologi din UE, Comisarul pentru Justiţie şi ambasadori, pentru strângerea cooperării în domeniul combaterii transfrontaliere a fenomenului. Acţiunile Ministerului Justiţiei s-au focalizat pe 5 direcţii majore: a. îmbunătăţirea asistenţei oferite victimelor traficului de persoane b. recuperarea bunurilor provenite din infracţiuni c. culegerea şi prelucrarea datelor statistice în materie d. îmbunătăţirea pregătirii profesionale e. consolidarea urmăririi penale. Aceste activităţi, desfăşurate de Ministerul Justiţiei pe parcursul elaborării şi aplicării Strategiei şi Planului de Acţiuni vor fi continuate în cadrul competenţelor sale legale”, mai transmit oficialii ministerului. 

Departamentul de Stat al SUA a publicat, marţi, Raportul pentru 2022 referitor la traficul de persoane, apreciind eforturile depuse de România, chiar dacă ţara noastră nu îndeplineşte încă toate standardele necesare.  

Potrivit Raportului lansat de Departamentul de Stat al SUA, România se află în Pilonul 2, alături de state ca Ucraina, Ungaria, Turcia, Grecia, Polonia Italia sau  Danemarca, fiind scoasă de pe ”Lista de supraveghere” – Tier 2 Watch List unde s-a aflat până în prezent. 

Pilonul 2 este reprezentat, potrivit oficialilor SUA, de ţări ale căror guverne nu îndeplinesc pe deplin standardele minime, dar care depun eforturi semnificative pentru ca să se conformeze acestor standarde. 

În continuare, pe Lista de supraveghere sunt state ca Serbia şi Bulgaria. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.