Bine ai venit la News.ro! Pentru a accesa tot conținutul publicat de către echipa editorială News.ro, scrie-ne la abonamente@news.ro.

Ministerul Justiţiei, după informaţiile conform cărora o instanţă din Madagascar ar fi decis că extrădarea lui Mazăre a fost ilegală: Statul român şi-a îndeplinit atribuţiile, cu deplina respectare a legii şi a instrumentelor internaţionale aplicabile

BUCUREŞTI | Scris de News.ro |
Ministerul Justiţiei, după informaţiile conform cărora o instanţă din Madagascar ar fi decis că extrădarea lui Mazăre a fost ilegală: Statul român şi-a îndeplinit atribuţiile, cu deplina respectare a legii şi a instrumentelor internaţionale aplicabile

Ministerul Justiţiei a precizat, după informaţiile conform cărora o instanţă din Madagascar a decis că extrădarea fostului primar al Constanţei Radu Mazăre ar fi fost ilegală, că autorităţile române au primit inclusiv un ordin de scoate din penitenciar a acestuia, "ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar". Reprezentanţii MJ au arătat că nu are nicio competenţă să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere de cooperare judiciară. "Statul român şi-a îndeplinit atribuţiile, cu deplina respectare a legii şi a instrumentelor internaţionale aplicabile", a subliniat MJ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei a explicat că, în urma informării primite din partea Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională privind localizarea lui Mazăre pe teritoriul Republicii Madagascar, a întocmit, în 10 mai 2019, cererea de extrădare adresată Ministerului Justiţiei al Republicii Madagascar, întemeiată pe dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Criminalităţii Transnaţionale Organizate (adoptată la New York, 15 noiembrie 2000) şi ale Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (adoptată la New York la 31 octombrie 2003).

Cererea de extrădare şi documentele au fost transmise cu maximă celeritate, pe cale diplomatică, la 11 mai 2019.

"Informarea de aprobare a extrădării a fost transmisă prin canale poliţieneşti (Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională), statul solicitat cerând imperativ ca autorităţile române să preia persoana extrădată până la data stabilită de către acesta. Totodată, ne-au fost furnizate o serie de documente, printre care şi cel intitulat „ordre d'extraction” (ordinul de scoatere din penitenciar), ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar (potrivit legii de cooperare judiciară a Republicii Madagascar)", a precizat Ministerul Justiţiei.

Sursa citată a menţionat că, potrivit Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, preluarea persoanei extrădate este de competenţa Ministerului Afacerilor Interne - Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

"În orice formă de cooperare judiciară internaţională, soluţionarea cererii are loc potrivit legii statului solicitat, în condiţiile şi termenele stabilite de acesta. Ministerul Justiţiei român nu are nicio competenţă, dată de vreo normă internă sau internaţională, să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere de cooperare judiciară. Extrădarea este un act suveran al statului solicitat, orice imixtiune fiind, dincolo de o încălcare gravă a normelor diplomatice, o încălcare a suveranităţii altui stat şi a principiilor de drept internaţional. Prin urmare, nu ar fi putut fi verificată sub nicio formă de către statul român modalitatea de soluţionare a cererii de extrădare. Singura posibilitate pe care o avem la dispoziţie este de a solicita informaţii privind stadiul procedurilor", a subliniat Ministerul Justiţiei.

Conform sursei citate, "orice procedură de cooperare judiciară, fie că este întemeiată pe o convenţie, un tratat sau pe curtoazia internaţională, porneşte de la o prezumţie de bună credinţă şi de respectare a normelor şi principiilor de drept internaţional, fiind de neconceput o lipsă de încredere reciprocă".

"Fiecare stat are obligaţia de a-şi respecta propria lege atunci când soluţionează cereri de cooperare judiciară în general şi în special cereri de extrădare, neputând fi admisă o conduită contrară. Statul român şi-a îndeplinit atribuţiile, cu deplina respectare a legii şi a instrumentelor internaţionale aplicabile", a arătat Ministerul Justiţiei.

Radu Mazăre susţine că o instanţă din Antananarivo a stabilit că procedura de extrădare a sa a fost ilegală, astfel că trebuie trimis înapoi în Madagascar.

Fostul primar al Constanţei s-a aflat timp de aproape un an şi jumătate în Madagascar. După ce a fost extrădat, Radu Mazăre a fost dus în Penitenciarul Rahova.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Recomandările editorilor