Ministerul Justiţiei anunţă, joi seară, îmbunătăţirea cadrului normativ privind cooperarea judiciară internaţională prin modificări ale prevederilor referitoare la mandatul european de arestare şi la extrădare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În data de 16 noiembrie 2022, Preşedintele României a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Prin acest proiect, Ministerul Justiţiei a urmărit, în primul rând, eficientizarea cooperării judiciare, ca urmare a unor situaţii constatate în practică, precum şi facilitarea activităţii tuturor autorităţilor implicate”, a transmis, joi seară, MInisterul Justiţiei.  

Sursa citată a precizat că proiectul modifică anumite dispoziţii legale în materia mandatului european de arestare, în scopul armonizării cu legislaţia UE.  

”De asemenea, se aduc modificări ale unor dispoziţii în materia extrădării, pentru a fi puse în acord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, care a constatat neconstituţionalitatea unor texte din Legea nr. 302/2004 (Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 359 pronunţată în şedinţa din 26 mai 2022)”, a mai transmis sursa citată.  

Totodată, a fost avută în vedere crearea unor proceduri de revizuire a hotărârii pronunţate în materia extrădării, în cazul în care Curtea Europeană a drepturilor omului constată o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale în procedura de extrădare. 

”În plus, luând în considerare contextul actual, în care numărul de refugiaţi care au intrat pe teritoriul României a crescut semnificativ, crescând totodată şi numărul de cereri de acordare a protecţiei internaţionale, au fost modificate şi completate dispoziţiile legale care reglementează situaţia solicitanţilor de azil şi beneficiarilor statutului de refugiat sau ai protecţiei subsidiare în România în procedura extrădării”, a mai precizat Ministerul Justiţiei.  
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.