Ministerul Justiţiei anunţă, marţi, că a finalizat proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune. Potrivit statisticilor, în anul 2021, sistemul de probaţiune a gestionat supravegherea a peste 100.000 de persoane sancţionate penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În data de 18.11.2022, proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune a fost propus spre avizare Consiliului Economic şi Social, în urma finalizării avizării interministeriale. Prin acest proiect, se întăreşte rolul important pe care l-a dobândit personalul de probaţiune în înfăptuirea actului de justiţie în România, intervenţia consilierilor de probaţiune fiind esenţială în cursul procesului penal, precum şi în etapa de executare a sancţiunilor şi măsurilor neprivative de libertate”, a transmis, marţi, MInisterul Justiţiei, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că proiectul de act normativ a fost elaborat la nivelul conducerii Ministerului Justiţiei şi dezbătut cu organizaţiile sindicale şi asociaţiile profesionale de la nivelul sistemului de probaţiune. 

”Proiectul este necesar şi ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, care extinde, în mod semnificativ, atribuţiile şi responsabilităţile ce revin acestuia, dar şi lărgirea sferei de situaţii în care este necesară intervenţia consilierilor de probaţiune, atât pe parcursul procesului penal, cât şi în etapa de executare a hotărârilor judecătoreşti”, a mai transmis ministerul.  

Potrivit instituţiei, actul normativ, care reglementează primul statut al personalului de probaţiune, este un obiectiv din Programul de Guvernare 2021-2024 şi este prevăzut în Planul de acţiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveş şi alţii împotriva României. 

Serviciile de probaţiune pun în executare măsurile şi sancţiunile penale neprivative de libertate: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiţionată în cazul adulţilor şi toate cele patru măsuri educative neprivative de libertate în cazul minorilor – stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână, asistarea zilnică. 

În anul 2021, sistemul de probaţiune a gestionat supravegherea a peste 100.000 de persoane sancţionate penal. 75% dintre aceste persoane au avut impusă obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar 60% obligaţia de a participa la un program de reintegrare socială.  

67.016 de persoane se aflau în continuare în evidenţe la 31.12.2021, iar 36.883 au ieşit din evidenţele sistemului de probaţiune, în perioada 01.01.2021 – 31.12.2021. 

Raportat la elementul de buget, suma alocată unei persoane aflate în evidenţa sistemului de probaţiune, pentru executarea unei măsuri sau sancţiuni neprivative de libertate, a fost, în anul 2021, de 258,16 euro/ an, măsurile şi sancţiunile comunitare pe care sistemul de probaţiune le gestionează presupunând un cost mult mai redus comparativ cu sancţiunile pe care sistemul penitenciar le administrează. 

 
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.