Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, marţi, propunerea ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, de numire în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA a Mihaielei Moraru – Iorga. Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion (USR) apreciază că acest aviz ar trebui să o oprească pe Alina Gorghiu de a continua cu această numire. ”Ministra Justiţiei ar trebui să ţină cont de interesul public de a avea o justiţie independentă şi imparţială şi să nu permită, prin nesocotirea unui aviz negativ al CSM, să hrănească suspiciunile privind implicarea politicului în justiţie”, a transmis Stelian Ion.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, propunerea ministrului justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a procurorului Mihaiela Moraru – Iorga.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, fiind înregistrate 1 vot ”da” şi 5 voturi ”nu”.

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion (USR) apreciază că ministurl Alina Gorghiu ar trebui să ţină cont de avizul CSM.

”Îi solicit ministrei Justiţiei să ţină cont de avizele Secţiei pentru procurori a CSM atunci când trimite propunerile pentru ocuparea unor funcţii de conducere în DNA, DIICOT şi PG la preşedintele Iohannis. Acum este cazul dnei Iorga Moraru, data viitoare poate fi altcineva.

Practica fostului ministru Predoiu, de a insista cu propunerile în ciuda avizelor negative ale CSM, şi înţelegerile acestuia cu preşedintele Iohannis ne-au dus în situaţia de a avea, de exemplu, la conducerea DIICOT un procuror vulnerabil, care a şi demisionat ulterior”, a scris, marţis eară, pe Facebook, Stelian Ion.

Potrivit acestuia, ”insistenţa cu care au acţionat Predoiu şi Iohannis pentru a nu schimba procedura de numire a procurorilor şefi prin noile legi ale justiţiei şi refuzul de a accepta ca CSM să aibă un aviz conform, nu consultativ, pot ascunde interese politice de a controla justiţia şi a interveni când este cazul”.

”Ministra Justiţiei ar trebui să ţină cont de interesul public de a avea o justiţie independentă şi imparţială şi să nu permită, prin nesocotirea unui aviz negativ al CSM, să hrănească suspiciunile privind implicarea politicului în justiţie”, a mai transmis fostul ministru al Justiţiei.

Mihaiela Moraru – Iorga a fost trimisă în judecată, în 2018, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind revocată din funcţia de procuror.

Ulterior, ICCJ a constatat nulitatea rechizitoriului întocmit de DNA şi a exclus toate probele din timpul urmăririi penale.  Mihaiela Moraru – Iorga a fost reîncadrată în funcţie şi a lucrat ulterior la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.