Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a managerului Institutului Oncologic Bucureşti, Dan Straja, şi a directorului Spitalului “Bagdasar-Arseni”, Bogdan Păltineanu, în dosarul în care sunt acuzaţi că au luat mită pentru atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dan Straja şi Bogdan Păltineanu au fost reţinuţi în urma percheziţiilor care au fost făcute joi la Institutul Oncologic Bucureşti şi la Spitalul “Bagdasar-Arseni”. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut judecătorului de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a celor doi manageri de spital, vineri seară solicitarea fiind admisă de instanţă.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti poate fi contestată de Straja şi Păltineanu la Curtea de Apel Bucureşti, care va decide definitiv dacă aceştia rămân în arest, vor fi plasaţi în arest la domiciliu sau cercetaţi sub control judiciar.

Dan Straja a fost dus înapoi în Arestul Poliţiei Capitalei după terminarea şedinţei de judecată. Bogdan Păltineanu, care a plecat de la instanţă în jurul orei 16.00, când i-a expirat ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, urmează să fie reîncarcerat la Arestul Central.

Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Dan Straja, a negociat mita prin mesaje scrise pe post-it-uri, care apoi erau rupte, iar cei 100.000 de euro i-a primit în două tranşe, 55.000 de euro în biroul lui de la IOB şi 45.000 de euro în maşina sa, parcată într-o zonă necirculată, lângă o linie de tren. Banii au fost daţi în plicuri ascunse în reviste, ultima lăsată pe preşul din dreapta faţă al maşinii lui Straja, potrivit procurorilor DNA.

Procurorii susţin că, în 1 mai 2015, Nicolae Dan Straja, managerul Institutului Oncologic “Alexandru Trestioreanu”, ar fi primit de la reprezentantul a două firme suma de 55.000 de euro, reprezentând comisionul stabilit pentru derularea în bune condiţii a contractelor pe care firmele le aveau cu unitatea sanitară.

Conform anchetatorilor, singurele mesaje dintre Dan Straja şi reprezentatul firmelor furnizoare au fost transmise în scris, pe post-it-uri de culoare galbenă, care ulterior au fost rupte.

“Din conţinutul acestor mesaje, scrise pe aceste biletele ce au fost reconstituite, rezultă în mod cert că suma de 55.000 de euro reprezenta comisionul de la o firmă, precum şi faptul că în următoarea săptămâna urmă să primească şi comisionul de la cealaltă societate”, au mai arătat procurorii.

Potrivit documentelor procurorilor, pe 8 mai 2015, Dan Straja  a primit de la reprezentantul celor două firme suma de 45.750 euro, reprezentând comisionul stabilit pentru derularea în bune condiţii a contractului încheiat de cele două entităţi, adică pentru emiterea de comenzi şi efectuarea de plăţi.

Banii, în bancnote de 500, 200 şi 50 euro, i-au fost daţi lui Straja într-o revista, în autoturismul acestuia. Întâlnirea a avut loc pe 8 mai 2015, în jurul orei 21.00, pe o stradă din Bucureşti, maşina lui Straja fiind parcată în apropiere de calea ferată, susţin procurorii.

Bogdan Păltineanu, acuzat că a luat mită când a fost manager al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan", se întâlnea frecvent cu reprezentanţii firmelor de medicamente pentru a primi diverse sume de bani, reprezentând 10 la sută din valoarea contractelor cu spitalul, întâlnirile având loc atât în autoturismul doctorului, cât şi în cele ale denunţătorilor, potrivit referatului procurori.

Pe 12 mai 2015, între orele 19.10 şi 19.34, Bogdan Păltineanu a primit de la un reprezentant al unei firmei de medicamente suma de 26.400 euro, bani remişi managerului într-o revistă, în autoturismul acestuia. ”La indicaţiile inculpatului Păltineanu Bogdan, reprezentantul firmei a pus revista în interiorul căreia se află plicul cu bani sub scaunul din dreapta faţă al autoturismului’, notează procurorii în referat.

La doar o săptămână distanţă, pe 19 mai 2015, Păltineanu a primit de la reprezentantul unei firme distribuitoare de medicamente alţi 19.500 euro. Suma a fost, de asemenea, remisă managerului într-o revistă, în autoturismul mituitorului. Întâlnirea a avut loc între orele 19.05 şi 20.06, în incinta unui ansamblu rezidenţial din Bucureşti, potrivit procurorilor.

“După ce au făcut cumpărăturile într-un supermarket din zonă, inculpatul Păltineanu Bogdan a urcat împreună cu reprezentantul firmei în autoturismul acestuia, aşezându-se pe scaunul din dreapta faţă, aşezându-şi sacoşa în care se aflau cumpărăturile lângă el. După câteva minute de discuţie, reprezentantul firmei furnizoare a pus revista în care se afla plicul cu bani în punga managerului, precizând că în această modalitate «s-au reglat». Au stabilit că următoarele remiteri să aibă loc lunar sau la două luni pentru a fi sume de bani mai mici, «mai uşor de scos» şi «să nu bată la ochi». Managerul Păltineanu Bogdan s-a deplasat la domiciliu cu autoturismul condus de reprezentantul firmelor furnizoare”, se mai arată în document.

Pe 17 iulie 2015, Păltineanu a primit de la reprezentantul unei alte firme distribuitoare de medicamente suma de 5.000 de euro, reprezentând comisionul de 10 la sută stabilit pentru derularea în bune condiţii a unui acord-cadru de furnizare echipament medical, notează procurorii.

“Suma de 5.000 de euro a fost remisă inculpatului Păltineanu Bogdan într-un plic de culoare roşie, într-un imobil aparţinând acestuia. Inculpatul Păltineanu Bogdan s-a întâlnit cu reprezentantul firmei într-un cartier rezidenţial şi a urcat în autoturismul acestuia şi împreună s-au deplasat la locuinţa sa. Din discuţiile purtate între aceştia rezultă că au fost efectuate ultimele plăti, managerul Păltineanu Bogdan precizând că a insistat să se efectueze plăţile, inclusiv la minister”, se mai arată în documentul prezentat instanţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.