Mai multe persoane din conducerea firmei de termoficare din Botoşani, inclusiv directorul general, sunt urmărite penal de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fiind suspectate că au încheiat un contract de mentenanţă cu o firmă care nu era autorizată să presteze astfel de activităţi. În cauză, s-a produs un prejudiciu de peste 2,3 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de mai mulţi inculpaţi, între care persoane din conducerea societăţii de termoficare a municipiului Botoşani - SC Modern Calor SA, societate cu capital integral de stat.

Astfel, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, Florin Sandu, director general, Ion Diaconu, la data faptei director tehnic şi împuternicit al directorului general al SC Modern Calor SA şi Denisia Paula Agapie, director economic al societăţii.

De asemenea, sunt cercetaţi pentru complicatate la abuz în serviciu  Claudiu Mihau Ursache, şef serviciu financiar contabil şi Cristian Pufelea, şef atelier exploatare furnizare dispecerat.

În acelaşi dosar este cercetată firma SC ELSACO ELECTRONIC SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu, şi doi reprezentanţi ai acesteia.

Potrivit DNA, în 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din municipiul Botoşani) şi o asociere de firme al cărei lider era SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare).

”Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi la un preţ supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat şi de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoşani. Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilităţile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanţă respective la un preţ mai mic faţă de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanţă era aceeaşi care furnizase modulele de cogenerare şi care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activităţi de service pe teritoriul României”, anunţă DNA.

De asemenea, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către Sandu Florin, Diaconu Ion şi Agapie Denisia-Paula, deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului).

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit şi Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv şi Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în patrimoniul SC Modern Calor în sumă de 2.364.449 lei, sumă care reprezintă în acelaşi timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme al cărei lider era SC Elsaco Electronic SRL.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile şi asupra unor părţi sociale ce aparţin inculpaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.