Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, a ajuns, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde ar urma să fie audiat din nou în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. El trebuia să se prezinte la termenul din 18 martie, însă era internat în spital. Zeci de persoane s-au strâns în faţa instanţei, susţinători, dar şi contestatari ai liderului PSD, fiind prezente şi mai multe echipaje de jandarmi.
Liviu Dragnea a ajuns, luni, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. El nu a făcut declaraţii jurnaliştilor şi a intrat în sediul instanţei, flancat fiind de mai mulţi jandarmi.
Dragnea şi-a făcut loc cu greu prin mulţimea de oameni, zeci de persoane fiind în faţa instanţei şi îmbrâncindu-se. În timp ce unii îi susţin pe liderul PSD, alţii îl contestă. Protesatarii au fluiere şi vuvuzele, jandarmii încercnd cu greu să menţină ordinea.
Completul de cinci judecători de la ICCJ a decis, la termenul din 18 martie, să amâne cauza. Astfel, a fost stabilit un nou termen în 15 aprilie, de la ora 11.00, când, alături de Dragnea, ar urma să fie audiată şi Olguţa Şefu, inculpată şi ea în acest dosar.
Nu este clar ce se va întâmpla la termenul de luni, în condiţiile în care vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a cerut constatarea ca nelegală a constituirii completurilor de 3 judecători de la ÎCCJ, deci şi a celui care l-a condamnat iniţial pe Liviu Dragnea, iar o decizie a Curţii Constituţionale este aşteptată în 19 aprilie.
Adrian Toni Neacşu, unul dintre avocaţii din procesul liderului PSD, a declarat, luni, la sosirea la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că este puţin probabil ca instanţa de judecată să se pronunţe înainte de soluţia CCR privind completurile de trei judecători. Toni Neacşu susţine că, dacă se dă o soluţie în dosar înainte ca CCR să se pronunţe, decizia Curţii Constituţionale nu va mai putea influenţa în niciun fel decizia instanţei deja definitivă.
„Motivul de apel pe care noi l-am invocat este în strânsă legătură cu ceea ce se va întâmpla la Curtea Constituţională pe conflictul juridic de natură constituţională. (...) Eu cred că este normal să se aştepte o soluţie de la Curtea Constituţională pentru a avea toate datele problemei” a spus Toni Neacşu.
În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual,
Magistraţii instanţei supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.