Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că procurorii şi judecătorii trebuie să aibă un nivel de salarizare echitabil şi să nu fie noi probleme salariale, precizând că nu este permisă o discrepanţă între magistraţi, iar prin OUG 20/2016 tocmai acest lucru s-a urmărit. Lazăr a spus că nu este un scandal privind salarizarea pentru magistraţi, ci o dezbatere publică privind aplicabilitatea noilor prevederi legale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu este un scandal privind creşterile salariale, este o dezbatere publică privind aplicabilitatea dispoziţiilor Ordonanţei numărul 20 din 2016 la corpul magistraţilor. Ministerul Public este de părerea că se aplica şi magistraţilor. Colegiul de conducere al Ministerului Public a hotărât aceasta, după analizarea ordonanţei, iar procurorul general a emis ordinul respectiv pe salarizare”, a spus Augustin Lazăr, întrebat despre nemulţumirile magistraţilor privind majorările salariale.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a subliniat că nu este permisă o discrepanţă în corpul magistraţilor.

"Ordonanţa 20/2016 tocmai aceasta a urmărit, eliminarea discrepantelor salariale în cadrul familiile ocupaţionale respective. Iar familia ocupaţională a magistraţilor trebuie să aibă un nivel de salarizare echitabil şi să nu se producă noi probleme salariale”, a adăugat Lazăr.

Întrebat despre memoriile trimise de magistraţi Guvernului, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care reclamă aplicabilitatea OUG 20/2016, Augustin Lazăr a spus: "Modalitatea de punere în aplicare a ordonanţei ţine de ordonatorii de credit care sunt chemaţi să o pună în aplicare”.

Peste 500 de judecători au cerut Guvernului, printr-un memoriu, aplicarea nediscriminatorie a OUG 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ei susţinând, astfel, demersul a 132 de procurori, care au trimis o scrisoare deschisă în care solicită încetarea oricăror presiuni ce ar putea împiedica aplicarea acestui act normativ. Magistraţii susţin că soluţia legislativă actuală, aflată în contradicţie cu recomandările Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, pune o problemă serioasă de independenţă a justiţiei, cât timp bugetul instanţelor este controlat de puterile executivă şi legislativă.

Magistraţii explică fapul că în România gestiunea bugetului instanţelor reprezintă o atribuţie a Ministerului Justiţiei, în calitate de ordonator principal de credite, iar fundamentarea porneşte de la comunicarea ierarhică tribunale - curţi de apel - Ministerul Justiţiei, bugetul fiind supus spre aviz consultativ Consiliului Superior al Magistraturii.

Ei spun că soluţia legislativă actuală, aflată în contradicţie cu recomandările Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), pune o problemă serioasă de independenţă a justiţiei, cât timp bugetul este controlat de puterile executivă şi legislativă.

Cei peste 500 de semnatari ai memoriului mai cer "eliminarea imediată de către Ministerul Justiţiei şi ceilalţi ordonatori de credite a anomaliilor din domeniul justiţiei legate de aplicarea dispoziţiilor OUG nr.20/2016 şi emiterea unor ordine de salarizare care să satisfacă în mod real şi efectiv rigorile art. 3 ind.1 alin. 1 din OUG 57/2015, respectiv să stabilească o indemnizaţie de încadrare brută care să cuprindă şi indexările de 5%, 2% şi 11% prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 10/2007, în sensul Deciziei ICCJ nr. 23/2015, pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, cu toate consecinţele".

De asemenea, judecătorii cer "implicarea imediată a Consiliului Superior al Magistraturii în obţinerea acestor rezultate, având în vedere atribuţia sa de a apăra corpul magistraţilor şi membrii acestuia împotriva oricărui act de natură să aducă atingere independenţei sau imparţialităţii magistratului în înfăptuirea justiţiei ori să creeze suspiciuni cu privire la acestea". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.