Procurorul general, Augustin Lazăr, spune că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare în ceea ce priveşte procedura de revocare a sa şi conflictul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis, fără însă să explice la ce se referă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„(...) O manipulare a opiniei publice şi o ţinere în suspans pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. La o simplă lecturare a hotărârii CSM din 21 aprilie 2016, vom putea vedea că Secţia de procurori a verificat totul. Lipsa sancţiunilor era necesară şi este necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. CSM, care este garantul independenţei justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile. Restul este politică. Îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, a declarat Augustin Lazăr joi, înaintea şedinţei Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM).

CITEȘTE ȘI Toader îi răspunde lui Lazăr: Tragem concluzii înainte să vedem dacă spusele sunt adevărate sau nu

Parchetul General a transmis joi printr-un comunicat de presă că există o diferenţă de formulare a condiţiilor cerute de lege pentru ca un procuror să candideze la funcţia de procuror general, în sensul că cerinţa este ca acesta să nu fi fost sancţionat în ultimii trei, însă în privinţa evaluării se prevede acordarea calificativului „Foarte bine” la ultima evaluare, nu la evaluarea din ultimii trei ani.

„Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat prin adresa numărul 22234/2018 din 30 octombrie 2018 rapoartele de evaluare obţinute de procurorul general Augustin Lazăr pe întreg parcursul carierei, toate calificativele acordate fiind Foarte bine. De asemenea, s-a constatat că nu a fost niciodată sancţionat disciplinar, fiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror general aşa cum rezultă şi din hotărârea Secţiei pentru procurori numărul 258 din 21 aprilie 2016. Semnalăm diferenţa de formulare a condiţiilor cerute de lege în sensul că atunci când se vorbeşte despre lipsa sancţiunilor disciplinare, condiţia cerută este să nu fi fost sancţionat în ultimii trei ani, în timp ce în privinţa evaluării se  prevede acordarea calificativului „Foarte bine” la ultima evaluare, şi nu la evaluarea activităţii din ultimii trei ani”, transmite Parchetul General.

Reprezentanţii Ministerului Public atrag atenţia că această interpretare este conformă cu practica CSM, care nu a sancţionat niciodată un magistrat, respingându-i candidatura pentru o funcţi, în situaţia în care întârzierea realizării evaluării a fost independentă de magistrat.

„Aceasta interpretare  este conformă  şi practicii unitare a Consiliului Superior al Magistraturii care nu a sancţionat niciodată un magistrat, prin respingerea candidaturii pentru o funcţie de conducere sau de execuţie, în situaţia în care întârzierea realizării evaluării nu a fost imputabilă acestuia. Întotdeauna a fost luată în considerare ultima evaluare realizată şi aflată la dosarul profesional. În acest sens menţionăm hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 742/2007”, spune PG.

Parchetul general publică şi adresa trimisă de CSM, care poate fi consultată aici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.