Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Augustin Lazar, a declarat că luni se evaluează prejudiciul în cazul Hexi Pharma, iar pentru extinderea urmăririi penale era iminentă chemarea lui Dan Condrea pentru a i se comunica o nouă învinuire şi “s-ar fi putut întâmpla multe lucruri pe care el le-a ştiut”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Lazar a aspus că dosarul privind decesul patronului firmei Hexi Pharma este preluat luni de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru că există resurse superioare în vederea instrumentării acestei cauze.

Întrebat dacă există certitudinea că persoana care a decedat în accidentul care a avut loc duminică seara este Dan Condrea, procurorul general al României a spus: “Este vorba de o cercetare în curs şi nu ar fi bine să comentăm acest aspect, deşi indiciile sunt foarte puternice în acest sens. Adică este vorba de autoturismul acestei firme, de o persoană care are asupra sa documentele respective şi sunt indicii puternice că este vorba de acea persoană, care este în curs de identificare”.

Augustin Lazar a precizat că, de regulă, în cazul unui accident de circulaţie cu moartea persoanei, se face cercetare pentru ucidere din culpă, pentru a se vedea circumstanţele în care a survenit decesul acelei persoane.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a mai spus că, în dosarul Hexi Pharma, în ultimele zile, organele de cercetare, coordonate de procurori, au ridicat mai multe documente, printre care şi contracte de vânzare-cumpărare privind produsele Hexi Pharma la spitalele din Capitală şi din alte localităţi, în baza cărora luni să fie stabilit prejudiciul în cauză.

“Pentru a putea aprofunda ancheta şi pentru o eventuală extindere a urmăririi penale, era iminentă chemarea celui în cauză pentru a i se aduce la cunoştinţă noua învinuire. Există indicii foarte serioase că astăzi ar fi fost evaluat prejudiciul şi s-ar fi putut întâmpla mai multe lucruri pe care el (Dan Condrea, n.r.) le-a ştiut. De regulă, cel în cauză ştie cel mai bine când este un prejudiciu mare. Toată lumea intuieşte ce se întâmplă, ce măsuri preventive se iau în astfel de situaţii”, a mai spus Lazăr.

Procurorul general al PICCJ declara duminică, pentru News.ro, că procurorii care fac cercetări în dosarul dezinfectanţilor, vor instrumenta şi cauza evenimentului rutier în urma căruia şi-a piedut viaţa Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.

"Am dispus, în această seară, preluarea instrumentării cauzei de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Vă pot confirma că la faţa locului s-a deplasat procurorul competent de la Buftea, împreună cu organale poliţiei judiciare, s-a făcut cercetare la faţa locului, s-a ridicat autoturismul şi a fost deplasat şi conservat la sediul Inspectoratului de Poliţie Ilfov. Se fac cercetări pentru a stabili care dintre cele două variante ar fi: un accident de circulaţie în contextul stresului sau varianta unei sinucideri, în contextul în care la faţa locului nu s-au găsit urme de frânare”, a declarat Augustin Lazăr, pentru News.ro.

Lazăr a mai spus că ancheta cu privire la evenimentul rutier va fi instrumentată de aceeaşi echipă de procurori care lucrează şi în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

Surse judiciare au declarat duminică, pentru agenţia News.ro, că Dan Condrea fusese chemat, luni dimineaţă, la PICCJ pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile formulate de procurori împotriva sa. De asemenea, în urma acestui demers, procurorii aveau în vedere inclusiv varianta reţinerii şi solicitării unui mandat de arestare preventivă.

Anchetatorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ au anunţat că decesul patronului Hexi Pharma nu va împiedica desfăşurarea anchetei în cazul dezinfectanţilor folosiţi în spitale. Procurorii spun ca dosarul îşi va urma cursul firesc, se vor administra probe şi vor fi audiate mai multe persoane.

Sursele citate mai arată ca Dan Condrea nu era singura persoana susceptibila de a fi trasă la răspundere penală în acest caz, astfel că procedurile îşi urmează cursul în sensul administrării unui probatoriu cât mai complet pentru aflarea adevărului în dosar.

Anchetatorii mai arată că, la acest moment, aşteaptă relaţiile judiciare de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov privind recunoaşterea victimei, dar şi acte privind împrejurările producerii evenimentului rutier.

Poliţiştii au reluat, luni dimineraţă, cercetarea la faţa locului pe drumul unde Dan Condrea şi-a pierdut viaţa după ce maşina sa s-a izbit duminică de un copac. Anchetatorii ridică probe noi şi refac măsurătorile.

Accidentul în urma căruia, din primele informaţii, şi-ar fi pierdut viaţa Dan Condrea a fost anunţat duminică seara, la numărul 112, cu câteva minute înainte de ora 19.00, acesta având loc pe un drum judeţean din Ilfov, între Buftea şi Corbeanca. În autoturism s-au descoperit actele lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, firma implicată în scandalul biocidelor folosite în spitale.

"Nu există urme de frânare. Luăm în calcul şi varianta sinuciderii (...) Autovehiculul se deplasa dinspre Corbeanca către Buftea, a pierdut controlul, a ieşit în afara părţii carosabile. Colegii mei nu au găsit la faţa locului urme de frânare. Deci luăm în calcul orice ipoteză. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani, conform documentelor de identitate găsite în afara autoturismului este vorba despre persoana la care faceţi referire. Având în vedere leziunile pe care le-a suferit respectiva persoană, nu putem confirma la acest moment. Urmeză a fi ridicată proba ADN şi făcută şi expertiză în acest sens", a declarat Claudia Burada, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov. 

Burada mai spune că există doi martori oculari ai accidentului, un biciclist şi un şofer care a fost depăşit de maşina lui Condrea cu câteva secunde înainte de incident. 

Din ce s-a putut observa la locul evenimentului rutier, impactul a fost deosebit de violent, iar motorul maşinii a fost proiectat la câţiva metri de locul impactului. În momentul în care au sosit echipajele de intervenţie, trupul şoferului se afla în afara caroseriei, astfel încât nu a fost nevoie de intervenţia echipajelor de descarcerare.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a declarat că în autoturism se afla o singură persoană.

"Echipajul de ambulanţă cu medic a ajuns în scurt timp la faţa locului a găsit o maşină împrăştiată efectiv, o maşină făcută bucăţi, cu motorul într-o parte, în cealaltă parte şasiul. Pacientul se afla în afara caroseriei şi avea leziuni incompatibile cu viaţa. Deşi la locul accidentului au ajuns două echipaje în timp scurt, un echipaj de tip B şi un echipaj de tip C, nu s-a mai putut face nimic pentru ocupantul autoturismului", a spus doctorul Alis Grasu, pentru News.ro.

Alexandru Dan Condrea controla sau era acţionar în România la cel puţin şase firme, majoritatea din domeniul serviciilor medicale. Afacerile cumulate ale companiilor sale au depăşit 30 milioane de lei în 2014.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 13 mai, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".

Judecătoria Sectorului 5 a hotărât, în 16 mai, ca Hexi Pharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide. Instanţa a admis astfel cererea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei Hexi Pharma.

În urma acestei decizii, compania Hexi Pharma a renunţat, în 17 mai, la cererea de insolvenţă pe care a depus-o, pe 11 mai, la Tribunalul Bucureşti, instanţa luând act de solicitarea firmei.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.