Laura Codruţa Kovesi a declarat, marţi, în cadrul audierii din Comisia LIBE, că îndeplineşte toate criteriile legale pentru a deveni procuror european. Kovesi a spus că este singuru procuror din România căruia i s-a refuzat acordarea gradului profesional corespunzător Parchetului General, însă spune că deţinerea acestuia nu este o condiţie legală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă asigur că în momentul depunerii candidaturii am verificat cu exactitate toate criteriile care sunt prevăzute, le îndeplinesc pe toate. În ceea ce priveşte acea condiţie a gradului profesional, pot să vă spun că articolul 54 din legea 303/2004 care reglementează condiţiile pe care un procuror general sau un procuror şef al DNA trebuie să le îndeplinească sunt îndeplinite. Şi anume, sunt patru condiţii: prima - să deţii o vechime de 15 ani, deţin această vechime; să nu fii colaborat cu serviciile de informaţii, ceea ce în fiecare an magistraţii dau declaraţii; să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani şi să fi avut calificativul foarte bine la ultimele evaluări profesionale. Toate aceste condiţii le îndeplinesc. Trebuie să vă spun că am fost numită procuror general şi procuror şef al DNA îndeplinind condiţiile legale şi fără a avea grad profesional pentru Parchetul de pe lângă Curtea de Casaţie şi Justiţie. În ceea ce priveşte colaborarea cu serviciile, legea o stabileşte în sensul de a nu fi fost colaborator în sensul de poliţie politică şi nu este prevăzută ca o colaborare instituţională care poate să apară în exercitarea activităţilor de procuror”, a spus Kovesi.

Eurodeputatul român Maria Grapini a revenit asupra chestiunii gradului profesional, iar Kovasi a răspuns: ” Sunt primul procuror căruia i s-a refuzat gradul profesional”.

Laura Codruţa Kovesi a afirmat că în alte şapte cazuri CSM a decis acordarea gradului profesional.

Secţia pentru procurori a CSM a respins marţi plângerea prealabilă formulată de fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi faţă de refuzul de a i se recunoaşte gradul profesional corespunzător pentru Parchetul General, decizia fiind anunţată cu puţin timp înainte ca fosta şefă DNA să fie audiată în Comisia LIBE şi cea de control bugetar din Parlamentul European, pentru postul de procuror-şef european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.