Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM în care s-a dezbătut, în şedinţă secretă, solicitarea procurorului şef al DNA de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga s-a încheiat după aproximativ două ore. Kovesi nu a dorit să facă declaraţii după ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, limitându-se la a spune că mai multe detalii vor veni de la CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Veţi primi răspunsuri de la CSM”, a spus şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la CSM, unde procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga au fost audiaţi în şedinţă secretă, după alte audieri în plenul CSM.

Ea a refuzat să răspundă altor întrebări ale jurnaliştilor.

Înaintea şedinţei Secţiei pentru procurori, cei doi procurori DNA au fost audiaţi într-o şedinţă a plenului CSM, care nu a fost publică. La începutul plenului CSM, judecătoarea Gabriela Baltag a spus că nu este o surpriză pentru ea memoriul pe care cei doi procurori l-au adresat Inspecţiei Judiciare a CSM, reclamând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni. Baltag a spus că astfel de memorii au mai fost primite de Inspecţia Judiciară a CSM. Gabriela Baltag este cea care a solicitat audierea celor doi procurori în plenul CSM. "Vă solicit să fiţi de acord cu invitarea acestora în vederea detalierii aspectelor semnalate. Vă spun că am citit şi m-am gândit ce am face noi într-o astfel de situaţie. Nicio dispoziţie legală nu am găsit să ne împiedice să facem astfel de verificări", a spus judecătoarea. Ea a susţinut că audierea celor doi procurori nu interferează "peste procedurile aflate în curs": "Nu am găsit niciun fel de interdicţie legală. Nu este absolut nicio prevedere care să împiedice să facem acest lucru".

Procurorul general Augustin Lazăr, dar şi vicepreşedintele CSM Cristian Ban s-au opus audierii în plen a celor doi procurori. "Colegii noştri vor putea fi ascultaţi cu atenţie în cadrul secţiei, fiindcă dumnealor au venit să îşi susţină punctul de vedere în cadrul secţiei şi nu ar trebui în calea de atac, oarecum, să procedăm la o audiere înainte de a ajunge la o discuţie, la o analiză în cadrul Secţiei de procurori", a spus Lazăr. Plenul CSM a decis însă audierea celor doi procurori. 

La CSM a ajuns, în jurul orei 11.00, şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a susţinut că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşăoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive.

"Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Este o cerere prin care am solicitat un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori care lucrează în DNA. Nu pot detalia motivele în afara celor date vineri. Intrăm în procedură în CSM, iar ce am de spus voi spune în cadrul secţiei", a afirmat Kovesi, la sosirea la CSM, unde la această oră are lor şedinţa Secţiei pentru procurori unde se discută cererea sa de revocare a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Direcţia Naţională Anticorupţie preciza, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA. 

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară, acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM, în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor. "Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor (...) Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie", arată procurorii DNA în memoriul trimis CSM.

Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.