Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri că instituţia a identificat manageri de spitale care iau comisioane între 5 şi 20% din valoarea contractelor de la furnizorii de servicii, în multe cazuri, folosul fiind obţinut de persoane din anturajul acestora ori din aceeaşi grupare politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"DNA a identificat manageri de spitale care iau mită de la furnizorii de produse şi servicii. Condiţionează buna derulare a contractelor încheiate şi plata facturilor de achitarea unor „comisioane” cuprinse între 5 şi 20% din valoarea contractului şi obţin beneficii nelegale de ordinul milioanelor de euro", a declarat Kovesi, precizând că într-un singur dosar, adaosul comercial practicat de firma „intermediară” a fost de 1 milion de euro, bani cu care a fost prejudiciat bugetul spitalului şi cel mai des achiziţia a fost supraevaluată, astfel încât să poată fi acoperită şi mita ce a fost primită de manager. Sigur, nu toţi managerii de spitale fac asta, vorbesc strict de cazurile descoperite de noi.

Si în domeniul sănătăţii există o perioadă mare de timp între producerea faptei şi momentul descoperirii acesteia, a arătat şefa DNA.

"Ce şanse reale de recuperare a prejudiciului de 1,5 milioane lei există atunci când fapta este sesizată de Curtea de Conturi la 6 ani după producere? Vă dau un singur exemplu: Contract atribuit în 2010, derulat între 2010-2012, audit desfăşurat de Curtea de Conturi şi sesizare la DNA în 2016. Rechizitoriul emis în 2017. La 7 ani de la comiterea faptelor", a exemplificat Laura Codruţa Kovesi.

Ea a menţionat că folosul ilicit obţinut prin astfel de fapte nu se întoarce întotdeauna în mod direct la inculpat, de multe ori, folosul este obţinut de persoane din anturajul său ori din aceeaşi grupare politică.

"Sumele de bani provenite din infracţiuni de corupţie, fraudă în achiziţii publice sau evaziune fiscală au fost folosite, ulterior, pentru finanţarea unor partide politice sau pentru plata unor servicii prestate în campanii electorale", a adăugat Kovesi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.