Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că va promulga pachetul celor trei legi ale Justiţiei, dacă acestea vor fi declarate constituţionale de către CCR, în condiţiile în care actele normative au fost atacate joi la Curte de către parlamentarii USR şi din partidul Forţa Dreptei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat într-o conferinţă de presă, joi înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, dacă va promulga legile Justiţiei, dacă vor trece cu bine de controlul CCR, şeful statului a răspuns scurt. „Da”.

Parlamentarii USR şi ai partidului Forţa Dreptei au formulat contestaţii pentru a le depune la Curtea Constituţională privind cele trei legi ale Justiţiei adoptate de către Parlament, a anunţat fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion. „Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România”, a argumentat el.

Senatul a adoptat, decizional, în plenul de luni, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat miercuri, în şedinţa de Guvern, despre adoptarea de către Parlament a pachetului legilor justiţiei, că este „rezultatul unei munci colective şi a unui suport politic fără rezerve din partea coaliţiei, iar fără acest suport, fără sprijinul parlamentarilor care formează coaliţia aceste legi nu ar fi trecut, evident, de Parlament”.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a declarat că noile legi ale Justiţiei pun bazele modernizării sistemului judiciar şi este un demers prin care justiţia din România se aliniază la valorile şi principiile justiţiei europene şi îi consolidează independenţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.