Dumitriţa Piciarca şi Liliana Bădescu, judecătoarele de la Curtea de Apel Bucureşti care au anulat o condamnare de şapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul Banca Internaţională a Religiilor, au fost condamnate definitiv, miercuri, de către instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în condiţiile în care ele fuseseră achitate în primă instanţă, de Curtea de Apel Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Admite apelul formulat de Ministerul Public - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.97/F din 19 mai 2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a Penală. (...) Contopeşte pedepsele aplicate inculpatei Piciarca Dumitriţa, urmând ca aceasta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din pedeapsa de 1 an închisoare, în final 4 ani şi 4 luni închisoare, cu executare în regim privativ de libertate”, se arată în decizia instanţei. 
 
Aceeaşi hotărâre a fost luată şi în ceea ce o priveşte pe cealaltă judecătoare, Liliana Bădescu.
 
Cele două au mai fost obligate la plata dobânzilor pe patru ani aferente sumei de 18,8 milioane de lei către partea responsabilă civilmente Banca Internaţională a Religiilor. "Obligă în solidar inculpatele Piciarca Dumitriţa şi Bădescu Liliana la plata dobânzilor legale aferente sumei de 18.838.804,50 lei calculate de la data de 22 februarie 2012 (data pronunţării deciziei nr. 381/2012) până la data de 25 octombrie 2016 (data anulării deciziei nr. 381/2012) către partea civilă S.C. Banca Internaţională a Religiilor S.A. prin lichidator judiciar SCP Tănasă şi Asociaţii SPRL”, se arată în decizia definitivă a instanţei.
 
În 19 mai 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea celor două judecătoare acuzate de DNA că au anulat pedeapsa de şapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Decizia a fost luată de preşedinta secţiei a II-a Penale a CAB, Luminiţa Ninu Cristiu.
 
Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea celor două foste judecătoare pentru infracţiunile de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual. În cazul celei de-a treia ex-judecătoare care a fost trimisă în judecată, Veronica Cârstoiu, instanţa a decis disjungerea cauzei şi continuarea cercetării judecătoreşti. 
 
Piciarca şi Bădescu, foste judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti, au fost trimise în judecată în 2014 de procurorii DNA. Conform DNA, Dinel Staicu „a obţinut un avantaj patrimonial constând în desfiinţarea obligaţiilor civile, în cuantum de 18.839.684,5 lei, către Banca Internaţională a Religiilor, cu caracter definitiv, cu consecinţa vătămării intereselor legale ale părţii civile". 
 
Potrivit procurorilor, la dată de 22 februarie 2012, Cârstoiu, Piciarca şi Bădescu, în calitate de judecători la Curtea de Apel Bucureşti, ar fi falsificat o decizie penală care viza admiterea contestaţiei în anulare depuse de Dinel Staicu faţă de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiaşi instanţe îl condamnase definitiv la pedeapsa închisorii pe o durata de 7 ani. "Cu acelaşi prilej, inculpatele şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin aceea că au desfiinţat, în mod ilegal, trei hotărâri judecătoreşti şi au anulat mandatul de executare a pedepsei de 7 ani închisoare emis pe numele lui Nuţu (Staicu) Dinel. Acest lucru a avut drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit de către acesta din urmă, prin exonerarea de executare a unei pedepse privative de libertate şi de plata despăgubirilor civile în cuantum de 18.839.684, 5 lei către Banca Internaţională a Religiilor S.A", menţiona DNA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.