Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din magistratură în luna februarie, a câştigat definitiv procesul prin care a contestat decizia CSM privind excluderea şi revine în corpul magistraţilor. Înalta Curte de Casaţieşi Justiţie a înlocuit sancţiunea excluderii cu cea a mutării disciplinare la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru o perioadă de şase luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii instanţei supreme au admis, miercuri, cererea Cameliei Bogdan de anulare a sancţiunii excluderii din magistratură, dispusă în 8 febriarie 2017 de Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

”Casează în parte hotărârea atacată, în ceea ce priveşte sancţiunea excluderii din magistratură, pe care o înlocuieşte cu sancţiunea constând în mutarea disciplinară pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018”, se precizează în soluţia adoptată cu majoritate de voturi de completul de judecată de la ÎCCJ.

Doi dintre cei cinci judecători care au făcut parte din complet, respectiv Rodica Susanu şi Cristian Daniel Oana, au formulat opinie separată, în sensul în care ”casează în parte hotărârea atacată, în sensul că respinge, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară exercitată de reclamanta Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Bogdan Camelia, judecător încadrul Curţii de Apel Bucureşti”.

Cei doi judecători au opinat, de asemenea, pentru respingerea cererilor de intervenţie accesorie formulate în interesul Inspecţiei Judiciare de către Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) şi Asociaţia Grupul pentru Investigaţii Politice (GIP), dar şi pentru admiterea cererii de intervenţie accesorie formulate în interesul Cameliei Bogdan de către Asociaţia Forumul Judecătorilor din România.

Decizia ÎCCJ privind revenirea Cameliei Bogdan este definitivă.

În februarie 2016, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat în cauză, au susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan este incompatibilă deoarece a participat şi predat la un seminar organizat de o asociaţie care erafinanţată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosarul ICA.

În 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea şi au arătat că nu există nicio abatere disciplinară din partea judecătoarei. Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, care a decis să transmită sesizarea la Secţia pentru judecători a CSM. În argumentaţia sa, Netejoru arată că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi
încălcat articolul 99 din legea magistraţilor, articol potrivit căruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătoriişi procurorii.

Înfebruarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şiprocurorii".

Deciziaa fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecătoarea a susţinut la instanţa supremă că Inspecţia Judiciară, respectiv şeful Acestei instituţii, Lucian Netejoru, este în slujba lui Dan Voiculescu şi Lucrează pentru interesele acestuia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.