Instanţa supremă vrea să ştie cine este proprietarul autoturismului de lux achiziţionat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi folosit de Gabriel Oprea când era ministrul Afacerilor Interne, unde se află maşina în prezent şi dacă MAI a început demersurile pentru recuperarea sumelor cheltuite ilegal din fondurile operative ale DIPI. Judecătorii au stabilit ca următorul termen în dosarul lui Gabriel Oprea să fie în 25 aprilie, iar până atunci să fie trimise la dosar răspunsuri la adresele ce vor fi transmise Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ministerului Finanţelor şi Ministerul Afacerilor Interne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început, marţi, judecarea dosarului privind achiziţionarea de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) a unei maşini de lux pentru protecţia demnitarilor, din fonduri pentru achiziţii în cazuri de combatere a corupţiei, dar care a fost folosită doar de Gabriel Oprea, în perioada în care a fost ministru al Afacerilor Interne.

Fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae nu s-a prezentat la primul termen al procesului, deşi a fost citat la trei adrese, el solicitând, printr-o cerere depusă al dosar, amânarea pe motiv că doreşte să-şi angajeze un alt avocat.

În acest context, preşedintele completului de judecată, Ştefan Pistol, a ridicat mai multe probleme. Judecătorul a cerut procurorului să precizeze în scris poziţia DNA cu referire la infractiunea de abuz în serviciu în ceea ce priveşte inculpaţii şi a dispus transmiterea unei adrese către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) în care să se solicite „conformarea la dispoziţia legală referitoare la conţinutul şi forma cererii de constituire ca parte civilă”.

În acelaşi timp, magistratul a arătat că este necesar ca Ministerul Afacerilor Interne să precizeze unde se află autoturismul Audi A8 achiziţionat de DIPI din fonduri operative şi folosit de Gabriel Oprea când era ministru de Interne, în proprietatea cui se află maşina şi cine o utilizează în prezent. 

Judecătorul a mai decis să fie cerute de la MAI informaţii despre o eventuală procedură internă de recuperare a sumelor despre care se face referire în dosar. În cazul în care această procedură internă nu a fost începută, instanţa doreşte să ştie motivele pentru care s-a luat această decizie. 

Avocatul lui Gabriel Oprea a arătat că la dosar este un volum de înscrisuri clasificate pe care nu le-au văzut nici el şi nici clientul său.

„El nu-şi mai aminteşte exact ce rezoluţie a pus pe anumite documente. Nu cunoaştem întregul dosar.  Am solicitat în scris permiterea accesului la actele clasificate. Este o problema esenţială pentru noi”, a spus avocatului lui Oprea.

În acest context, judecătorul a arătat că aşteaptă o decizie a Curţii Constituţionale, care a fost sesizată pe acest aspect. „Am aprecia dacă un consilier al DIPI se va prezenţa la fiecare termen al procesului”, a completat judecătorul.

Următorul termen a fost stabilit pentru 25 aprilie, dată până la care DNA, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Afacerilor Interne trebuie să răspundă la adresele trimise de instanţă.

La ieşirea din sala de judecată, fostul ministru Gabriel Oprea a spus că, în timpul mandatului său, s-au achiziţionat legal peste 5.000 de maşini de care aveau nevoie poliţiştii, jandarmii şi pompierii.

„Este o problema cu o maşină achiziţionată de DIPI, în contextul în care o structură a fost reînfiinţată, una de pază demnitari. S-a cumpărat această maşină şi de aceea ne aflăm astăzi la Înalta Curte”, a declarat Oprea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 11 mai 2016, pe fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea şi pe foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob.

Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministru al Afacerilor Interne, este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Gheorghe Nicolae, fost şef al DIPI, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale), Gabriel Nicolae Pavel, fost şef al Serviciului Juridic din DIPI, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptei, pentru deturnare de fonduri, în timp ce Marian Dănuţ Iacob, fost şef al unei structuri administrative, este acuzat de deturnare de fonduri.

Potrivit rechizitoriului, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae şi al lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

“Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae mai este acuzat că, în perioada 21 august - octombrie 2015, a schimbat destinaţia autoturismului Audi A8 achiziţionat din fonduri operative, “în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Oprea Gabriel”.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 2014 - 2015, Gheorghe Nicolae, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 238.173,47 lei, alocată DIPI pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

“În aceeaşi manieră au procedat şi inculpaţii Zărnică Nelu şi Iacob Marian-Dănuţ, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, potrivit rechizitoriului.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae şi Pavel, până la concurenţa sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse de aceştia prin abuz în serviciu.

Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu şi în dosarul privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, cauza deschisă după moartea poliţistului Bogdan Gigina, de la Brigada Rutieră a Capitalei.

De asemenea, numele lui Gabriel Oprea apare şi în dosarul în care este urmărit penal primarul suspendat al Sectorului 2, Neculai Onţanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.