Instanţa supremă a dispus, vineri, ridicarea sechestrului asigurător pus de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe o parte din averea fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea şi a fiicei sale, în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, după ce, joi, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au ridicat şi sechestrul pe averea fiului lui Gabriel Oprea, în acelaşi dosar. Deciziile instanţei supreme sunt definitive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa supremă a admis, vineri, contestaţia formulată de Gabriel Oprea împotriva măsurii asigurătorii instituite prin ordonanţa din 6 decembrie a procurorilor DNA şi a procesului verbal, din 7 decembrie, de aducere la cunoştinţă a sechestrului.

"Desfiinţează în parte ordonanţa contestată şi procesul verbal de aducere la cunoştinţă a sechestrului în sensul ridicării măsurii asigurătorii de pe următoarele bunuri imobile: a) imobilul situat în Bucureşti şi cota indiviză din terenul aferent acestui apartament, imobil evaluat, carte funciară; b) 1/2 din imobilul situat în Bucureşti şi cota indiviză din terenul aferent acestui apartament, imobil evaluat; c) imobilul cu destinaţie de spaţiu comercial situat în Bucureştişi cota indiviză din terenul aferent, imobil; d) 1 din imobilul situat în Bucureşti compus din teren şi construcţie, evaluat la aproximativ şi construcţia C1 cu o suprafaţă construită la sol de 197 mp şi o suprafaţă utilă de 627,65 mp", se arată în decizia definitivă a instanţei.

Judecătorii au menţinut celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate şi ale procesului verbal de aducere la cunoştinţă a sechestrului.

De asemenea, instanţa supremă a admis, vineri, şi contestaţia formulată de Ana Maria Tudor, fiica lui Gabriel Oprea, împotriva aceleiaşi măsurii asigurătorii instituite de procurorii anticorupţie.

"Desfiinţează în parte ordonanţa contestată şi procesul verbal de aducere la cunoştinţă a sechestrului în sensul ridicării măsurii asigurătorii de pe bunurile aparţinând contestatorului Tudor Ana Maria, respectiv: a) imobilul situat în Bucureşti şi cota indiviză din terenul aferent acestui apartament, imobil evaluat, carte funciară; b) 1/2 din imobilul situat în Bucureşti şi cota indiviză din terenul aferent acestui apartament, imobil evaluat; c) imobilul cu destinaţie de spaţiu comercial situat în Bucureşti, şi cota indiviză din terenul aferent, imobil evaluat. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate şi ale procesului verbal din data de 7 decembrie 2016 aducere la cunoştinţă a sechestrului", potrivit deciziei definitive, de vineri, a magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a dispus, joi, ridicarea sechestrului asigurător impus de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe o parte din averea fiului fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia formulată de Gabriel Marin Oprea, fiul fostului ministru, împotriva ordonanţei din 6 decembrie a procurorilor DNA şi a procesului verbal din 7 decembrie de aducere la cunoştinţă a sechestrului pus pe o parte din averea sa.

“Desfiinţează în parte ordonanţa contestată şi procesul verbal în sensul ridicării măsurii asiguratorii de pe bunurile aparţinând contestatorului Oprea Gabriel Marin, respectiv de pe cota parte din bunurile pentru care acesta este coproprietar. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate şi a procesului verbal”, se arată în decizia definitivă a ICCJ.

În 7 decembrie, procurorii DNA le-au adus la cunoştinţă lui Gabriel Oprea, fiului şi fiicei acestuia că le-a fost pus sechestru pe o parte din avere, în dosarul în care fostul ministru al Afacerilor Interne este acuzat de ucidere din culpă şi abuz în serviciu în cazul morţii poliţiştului Bogdan Gigină.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

"În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii.

În 7 decembrie, procurorii DNA au extins urmărirea penală în acest dosar şi faţă de Petre Mazilu, patronul firmei care a săpat groapa în care a căzut poliţistul, Adrian Corcodel, şef de echipă în cadrul societăţii, şi SC General MPM Impex, tot pentru ucidere din culpă.

Potrivit anchetatorilor, Bogdan Gigină a căzut cu motocicleta în groapa săpată pentru lucrări la instalaţia subterană de gaze naturale pentru că aceasta nu era semnalizată corespunzător, semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor.

"Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora", susţin anchetatorii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.