Inspectorul judiciar care a condus echipa de inspectori la controlul DNA din 2017 este cercetat disciplinar, după ce ar fi încălcat anumite proceduri regulamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspecţia Judiciară a dispus miercuri acţiunea disciplinară faţă de inspectorul judiciar Elena Rădescu, pentru abateri disciplinare. Acţiunea disciplinară a fost trimisă Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

Instituţia spune că Elena Rădescu a avut „o conduită contrară demnităţii şi prestigiului funcţiei pe care o exercită prin afirmaţiile nereale”, pe care le-a făcut într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune.

De asemenea, inspectorul judiciar, în calitate de coordonator al echipei de inspectori care urma să facă un control la Direcţia Naţională Anticorupţie, a încălcat procedura regulamentară prin faptul că a discutat cu procurorul şef condiţiile de realizare a controlului fără a se consulta înainte cu membrii echipei.

„Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) teza a II-a, s-a reţinut că, în calitate de coordonator al echipei de inspectori judiciari care urma să efectueze un control la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorul a încălcat procedura regulamentară prin aceea că a discutat cu procurorul-şef al respectivei unităţi de parchet condiţiile de efectuare a controlului fără ca, în prealabil, să consulte membrii echipei de control şi să solicite comunicarea datelor şi informaţiilor necesare în raport de obiectivele controlului, prin adresă avizată de directorul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori, şi să înştiinţeze conducerea Inspecţiei Judiciare”, transmite Inspecţia Judiciară.

Controlul Inspecţiei Judiciare a început în 17 iulie 2017, la cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a declarat, în 3 iulie, că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupţie şi că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci şi pe cea negativă, cu oameni arestaţi, condamnaţi, care se dovedeşte ulterior că sunt nevinovaţi, ceea ce înseamnă o tragedie şi o pată neagră pentru justiţie. Toader a precizat că a solicitat Inspecţiei Judiciare o verificare de fond a activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul ICCJ, insituţii care nu au mai fost evaluate de 10 ani.

El spunea că a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice activitatea managerială la DNA şi la Parchetul ICCJ, unde de zece ani nu au mai fost făcute evaluări.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea că în ultimul an şi jumătate Inspecţia Judiciară ar fi făcut în jur de 130 de verificări la parchetul anticorupţie. Între acestea, un control a vizat în acest an întreaga activitate, atât a procurorilor, cât şi a managementului, afirma ea.

Raportul final al IJ concluziona că activitatea conducerii DNA este eficientă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.