Mii se sesizări privind presupuse abateri disciplinare au fost depuse în cursul anului trecut la Inspecţia Judiciară, iar circa 20 dintre acestea au fost exercitate acţiuni disciplinare. Conform raportului pentru anul 2020 al Inspecţiei Judiciare, instituţia a primit 2.706 de sesizări disciplinare în cazul judecătorilor, dintre care au fost admise 9. În cazul procurorilor, numărul sesizărilor disciplinare a fost de 1.581, iar în 13 cazuri au fost date rezoluţii de începere a cercetării disciplinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În ceea ce priveşte activitatea Direcţiei de Inspecţie pentru judecători din cadrul Inspecţiei Judiciare, în anul 2020 această direcţie a avut de gestionat 3.380 de lucrări, dintre care 3.060 depuse în acelaşi an şi restul mai vechi. Din totalul sesizărilor, au fost soluţionate 3.139 de lucrări, reprezentând un procent de soluţionare de 92,8. La finalul anului au rămas 241 de lucrări nesoluţionate. 
 
Mare parte dintre sesizările adresate Inspecţiei Judiciare în cursul anului trecut şi care au ajuns la Direcţia de Inspecţie pentru judecători se sunt în legătură cu abateri disciplinare săvârşite de judecători.
 
Astfel, au fost depuse 2.706 sesizări în legătură cu presupuse abateri disciplinare ale judecătorilor, doar o mică parte acestea fiind confirmate. 
 
"În anul 2020, din 2.706 de sesizări disciplinare au fost admise numai 9, Inspecţia Judiciară exercitând tot atâtea acţiuni disciplinare. Având în vedere că la sfârşitul anului 2019 se aflau în curs de soluţionare la instanţa de disciplină şi pe rolul completului de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie 19 acţiuni rezultă că în anul 2020 rolul acestora număra 28 de cauze. La finele anului 2020, din cele 28 de acţiuni 14 erau soluţionate definitiv, 5 aflate pe rolul instanţei de disciplină, 4 în curs de soluţionare a recursului, 4 soluţionate însă nedefinitive şi 3 în care judecata este suspendată”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.
 
Conform aceleiaşi surse, din cele 9 acţiuni, 5 au fost soluţionate prin admitere, iar 4 se află în curs de soluţionare în primă instanţă. În 3 cazuri hotărârile de admitere ale instanţei de disciplină au fost recurate, celelalte rămânând definitive prin nerecurare.
 
La Direcţia de inspecţie pentru procurori au fost înregistrate în anul 2020 un număr de 1.589 sesizări, cu 9% mai puţin decât în anul precedent, trei dintre sesizări fiind din oficiu. La acestea s-au adăugat aproape 190 de lucrări din anul anterior. Dintre lucrările aflate pe rolul acestei direcţii anul trecut, 1.581 au fost sesizări disciplinare, conform raportului Inspecţiei Judiciare. 
 
"În anul 2020 în 6 lucrări au fost exercitate 6 acţiuni disciplinare (3 lucrări înregistrate în anul 2019 şi 3 lucrări înregistrate în anul 2020). Pe rolul Secţiei pentru procurori în materie disciplinară (SPMD), la începutul anului 2020 erau în cursul de soluţionare 11 acţiuni disciplinare exercitate în anii 2018 şi 2019, la care s-au adăugat alte 4 cauze, respectiv 2 înregistrate urmare a disjungerilor dispuse de secţie şi 2 trimise pentru continuarea judecăţii de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmare a admiterii recursurilor declarate de Inspecţia Judiciară. Din totalul de 21 acţiuni disciplinare aflate pe rolul SPMD în anul 2020, au fost soluţionate 14”, arată documentul citat.
 
Raportul anual al Inspecţiei Judiciare relevă faptul că în direcţiile de inspecţie există un deficit de personal, atât la judecători, cât şi la procurori. Astfel, în Direcţia de inspecţie pentru judecători, din cele 33 de posturi de inspector judiciar prevăzute în schema de personal a direcţiei, la începutul anului 2020 erau 6 posturi vacante, iar la final, numărul de locuri neocupate era acelaşi, în condiţiile în care pe parcursul anului s-a vacantat un post care a şi fost ocupat. 
 
În cazul Direcţiei de inspecţie pentru procurori, în schema de inspectori figurează 22 de posturi. "În anul 2020 s-a înregistrat o fluctuaţie a inspectorilor judiciari de la direcţie determinată de pensionare, expirarea mandatelor şi nu în ultimul rând demisia unui inspector judiciar. Astfel, în anul 2020 media posturilor vacante de inspector judiciar a fost de 9 posturi, în procent de 40% din totalul posturilor de inspector judiciar prevăzute în schema de personal”, arată sursa citată.
 
Fluctuaţia de personal la direcţia pentru procurori este considerată, de altfel, una dintre dificultăţile cu care s-a confruntat aceasta, conform documentului citat. 
 
"Durata de 3 ani a mandatului de inspector judiciar (la secţia pentru procurori – n.r.) poate împiedica aprofundarea prin experienţă a sensului atribuţiilor prevăzute de lege sau regulamente, iar posibila dorinţă de obţinere a unui al doilea mandat îi indisponibilizează pe inspectori o perioadă destul de lungă în vederea pregătirii teoretice pentru examen”, arată raportul Inspecţiei Judiciare. Acesta subliniază că o altă dificultate constă în "instabilitatea legislativă dublată de practica neunitară a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.