Consilierii juridici pot presta activitate de reprezentare juridică independent de înscrierea în Tabloul profesional al Consilierilor Juridici, a decis, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În sesizarea înaintată ÎCCJ, procurorul general al României arăta faptul că s-a constatat că, în practica judiciară, nu există un punct de vedere unitar al instanţelor referitor la următoarea problemă de drept: “În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5 şi art. 20 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, prestarea activităţii specifice, de reprezentare juridică, se poate realiza de către consilieri juridici, în calitatea lor de funcţionari publici (în cazul unei autorităţi, instituţii publice sau persoană juridică de drept public) sau de angaiaţi cu contract individual de muncă (în cazul unei instituţii sau a unei persoane juridice de drept public ori de drept privat), independent de înscrierea acestora în Tabloul profesional al Consilierilor Juridici ţinut de Colegiile Consilierilor Juridici din România, sau, dimpotrivă, aceasta reprezintă o condiţie sine qua non pentru desfăşurarea activităţii specifice de reprezentare juridică.”

Procurorul general al României, în sesizarea sa, susţinea că problema de drept indicată trebuie să fie soluţionată în sensul că exercitarea profesiei de consilier juridic, prestarea activităţii specifice, de reprezentare juridică, se poate realiza independent de înscrierea acestora în Tabloul profesional al Consilierilor Juridici ţinut de Colegiile Consilierilor Juridici din România”.

Completul pentru soluţionarea recursului în interesul legii al Înaltei Curţi de Casaţie a admis sesizarea formulată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în consecinţă, a stabilit că: “În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 5 şi art. 20 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu modificările şi completările ulterioare, prestarea activităţii specifice, de reprezentare juridică, se poate realiza de către consilieri juridici, în calitatea lor de funcţionari publici sau de angajaţi cu contract individual de muncă, independent de înscrierea acestora în Tabloul profesional al consilierilor juridici ţinut de Colegiile Consilierilor Juridici din România”.

Decizia este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă, conform căruia dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.