Un număr de 46 de poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, din judeţul Vaslui, au fost condamnaţi, miercuri, de Curtea de Apel Iaşi, la aproape şase ani de la trimiterea în judecată, la pedepse între un an şi doi ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită şi doi sau trei ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, pedepsele fiind cu suspendarea executării acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, Curtea de Apel Iaşi a dat sentinţa în cazul a 46 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră din cadrul PTF Albiţa, judeţul Vaslui, trimişi în judecată de către DNA, în aprilie 2011, pentru luare de mită şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.

Astfel, magistraţii i-au condamnat pe inculpaţi la pedepse cuprinse între un an şi doi ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită şi la doi sau trei ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, cu interzicerea unor drepturi.

Instanţa a suspendat executarea pedepselor pentru toţi cei 46 de poliţişti de frontieră, aceştia având termene de îmncercare de patru sau cinci ani. Totodată, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au disous confiscarea unor bunuri sau aunor sume de bani ale acestora şi au menţinut, în unele cazuri, sechestrele asigurătorii.

Printre cei 46 de condamnaţi se numără şi Cristian Daneil Corban, comisar de poliţie şi şef al PTF Albiţa la data săvârşirii faptelor, precum şi Alin Constantin Niţă, inspector de poliţie, la data săvârşirii faptelor şef de tură la PTF Albiţa.

Sentinţa de miercuri a Curţii de Apel Iaşi nu este definitivă, putând fi atacată în termen de zece zile la instanţa superioară.

Potrivit rechizitoriului întocmit în 2011 de către procurorii DNA, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011, inculpaţii, în calitate de poliţişti de frontieră în cadrul P.T.F. Albiţa, au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, suma totală de 2.164.800 lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera. Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite cu titlu de mită atât pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu cât şi pentru a face acte contrare acestora, respectiv de a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor şi de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legală.

În scopul obţinerii unor foloase materiale ilicite, toţi inculpaţii au acţionat coordonat, pe fiecare tură de lucru, în cadrul unui grup infracţional organizat, în care rolurile şi atribuţiile erau în mod explicit prestabilite conform unei "metodologii”, iar beneficiul activităţii infracţionale era împărţit, potrivit înţelegerii, între poliţiştii simpli şi cei cu funcţii de conducere.

Structura grupului infracţional organizat şi modul de operare utilizat le-au permis inculpaţilor să exercite acte de corupţie cu frecvenţă aproape zilnică, activitatea infracţională fiind, în ansamblu, extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei. Astfel, de regulă, "tariful” era cunoscut de cei care oferă mită: 5 - 10 lei pentru situaţiile obişnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a ştampilei), şi aproximativ 10 - 100 de euro sau 50 - 200 lei în cazul unor situaţii speciale în care "tariful” creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari, etc). În această modalitate, pe fiecare tură, un inculpat "colecta” în medie între 400 şi 2 000 lei, preciza DNA la vremea respectivă.

În vederea confiscării sumelor de bani dobândite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.