Directorul SRI, Eduard Hellvig, susţine că, urmare a deciziei CCR, în procesul penal nu vor mai putea face obiectul instrumentării cu mijloacele tehnice ale SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică şi fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la securitatea naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, susţine, într-un comunicat de presă postat joi pe site-ul instituţiei, că prin decizia Curţii Constituţionale vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI.

CITEŞTE ŞI: Decizia CCR privind interceptările: Guvernul discută joi OUG pentru interceptările în dosarele în curs; Iohannis a convocat CSAT vineri

"Pragmatic, evaluarea noastră este că această decizie are un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentării cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale. În acest sens, considerăm că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI, iar instituţia noastră a depus eforturi umane şi materiale considerabile. Am convingerea că toate celelalte instituţii au maturitatea şi responsabilitatea de a compensa acest recul. Asigur pe această cale toţi partenerii instituţionali că vor beneficia în continuare de sprijinul necondiţionat al Serviciului nostru", susţine directorul SRI, Eduard Hellvig.

CITEŞTE ŞI: Zegrean: Nimeni din cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită deciziei CCR privind interceptările

El spune că este de datoria sa să se asigure că, în perioada care urmează, "Serviciul Român de Informaţii îşi va adapta direcţiile de acţiune în raport cu provocările mediului de securitate, urmărind îndeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea strictă a dispoziţiilor legale existente".

Hellvig mai susţine că Serviciul Român de Informaţii va pune în aplicare această decizie şi orice altă hotărâre prezentă sau viitoare a Justiţiei: "Pentru Serviciul Român de Informaţii, principalul instrument în misiunea noastră în serviciul cetăţenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune în aplicare această decizie şi orice altă hotărâre prezentă sau viitoare a Justiţiei. SRI va rămâne şi în mandatul meu o instituţie fermă în respectarea tuturor deciziilor instanţelor şi a statului de drept".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.