Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat că, atunci când vârsta celor care consumă droguri a coborât la 11 – 12 ani, când adolescenţii spun de unde se pot cumpăra drogurile, atunci statul este obligat să investească şi mai mult în acest război. Gorghiu a precizat că s-au făcut paşi importanţi în această luptă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alina Gorghiu a fost întrebată, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, ce face statul în lupta cu drogurile.

“E un război asimetric. Vă spun asta pentru că de 11 luni stau la masă cu colegii din parchete, stau la masă cu colegii din societatea civilă, cu profesorii, cu părinţi şi merg prin ţară. Noi, în general, vorbim despre multe teme la televizor, despre flagelul drogurilor discutăm mult prea puţin şi în general doar atunci când apare câte o dramă cum este cazul de la 2 Mai. În rest, preocupările de pe agenda publică sunt altele şi încercăm, de-a lungul anilor am încercat să băgăm gunoiul sub preş. În momentul în care vezi că s-a dus vârsta de consum la 11 - 12 ani, în momentul în care tu vezi, la orice discuţie cu adolescenţi, cu şcolari, că îţi spun şi unde văd droguri şi de unde le pot cumpăra şi la ce preţ şi care-s denumirile, atunci, sigur că statul român e obligat să investească şi mai mult în acest război”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a declarat că s-au făcut paşi importanţi în lupta împotriva drogurilor.

“Am majorat, după cum ştiţi, numărul de procurori antidrog. DIICOT-ul a beneficiat de un surplus de 25 de procurori la secţia antidrog. S-au făcut paşi foarte importanţi în tot ce înseamnă această bătălie. Am modificat legislaţia. Sunt trei legi importante. Registrul traficanţilor e unul. Va fi operaţional la 1 ianuarie 2025, Poliţia Română lucrează la acest lucru, dar va fi un mijloc de prevenţie. L-ai găsit pe Popescu care a ieşit din puşcărie şi a traficat droguri la Cluj, la poarta festivalului Untold? Păi îl verifici să vezi de ce, cum, ce are în maşină, pe unde a umblat.  Ai posibilitatea să-i monitorizezi pe oamenii ăştia”, a precizat ministrul Justiţiei.


Ea a amintit şi de legea de 2 Mai.

“A doua, legea 2 Mai. Am iniţiat-o fix după cazul de la 2 Mai, i se aplică şi lui Vlad Pascu, li se aplică şi altora. Oamenii ăştia trebuie să stea în puşcărie, cei care trafichează droguri de mare risc, de fapt, trebuie să stea obligatoriu în puşcărie. Nu mai pot să-şi ia pedeapsă cu suspendare ca până acum şi vorbim de cocaină, fentanil, oxicodonă şi aşa mai departe. Noi vorbim despre pedepse, dar sunt  atâtea, atâtea suflete tinere, consumatoare de droguri, care trebuie privite ca bolnavi, ca oameni care au nevoie de servicii de sănătate şi atunci am iniţiat această lege împreună cu liberalii din Parlament referitoare la cele opt centre prin care să poţi trata dependenţa”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a declarat că în România nu există servicii corespunzătoare pentru a trata dependenţa de droguri sau de jocuri de noroc.

“Oameni buni, în România nu avem servicii corespunzătoare pentru a putea trata nici dependenţa de droguri, nici dependenţa de jocuri de noroc, alcool şi aşa mai departe. Şi atunci, regional, o să avem aceste opt centre care se vor construi din bani publici, din bani europeni, din donaţii sponsorizări, pe care le va gestiona, cel puţin aşa sună proiectul acum, Ministerul Sănătăţii, în care tinerii să poată să fie trataţi la modul foarte serios. Nu doar pentru perioada aceea de sevraj imediată, ci pe o perioadă mai lungă să poţi să-i asiguri acele tratamente astfel încât el să se poată întoarce fără a fi din nou tentat în secunda doi, în familie, în societate. Sunt drame mari privitoare la droguri în familii, să ştiţi”, a mai precizat ministrul Justiţiei.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.